Dobili 5.000 KM

VKBI ne može prihvatiti odluku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo

Kultura05.10.20, 12:16h

VKBI ne može prihvatiti odluku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo
VKBI smatra da su neka udruženja, pojedinci, javne ustanove i čak javna preduzeća, koja imaju zagarantirane prihode i profitabilnu djelatnost, dobila sredstva od nekoliko desetina hiljada i stotina hiljada KM, a da ista nemaju ni približne rezultate, ulogu i značaj u poređenju sa VKBI

 

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ne može prihvatiti odluku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo o podršci projektima VKBI u 2020. godini

 

Iz ovog Udruženja saopćeno je da je podnijelo aplikaciju po javnom pozivu Ministarstva kulture i sporta KS objavljenom 2. maja ove godine, s konkretnim projektima za 2020. godinu, na temelju odobrenih projekata i podrške koja je bila u 2019. godini.

 

Dana 8. septembra 2020. godine Ministarstvo je objavilo da će projekti VKBI biti podržani sa 5.000 KM. Odobrena sredstva su deset puta manja od sredstava sa kojima je VKBI apliciralo. U javnoj objavi nema nikakvih obrazloženja (kao ni za bilo koje druge korisnike kojima su odobrena sredstva) zašto nije zahtjev u cjelosti odobren, koji dijelovi aplikacije (koji projekti) nisu prihvaćeni, za šta se odobrava odobreni "paušalni" iznos od 5.000 KM, navodi se u saopćenju. 

 

VKBI smatra da su neka udruženja, pojedinci, javne ustanove i čak javna preduzeća, koja imaju zagarantirane prihode i profitabilnu djelatnost, dobila sredstva od nekoliko desetina hiljada i stotina hiljada KM, a da ista nemaju ni približne rezultate, ulogu i značaj u poređenju sa VKBI.

 

- Zbog javne netransparentnosti aplikacija, za šta su se tražila i za koje projekte i aktivnosti su sredstva odobrena, ostao je nejasan način odlučivanja o visini odobrenih sredstava od strane Ministarstva kulture i sporta KS. Želimo vjerovati da politička pripadnost ili ne pripadnost predsjednika organizacija civilnog društva, posebno onih bošnjačke provenijencije, nije bila kriterij po kojem se određivala visina odobrenih sredstava - smatraju u VKBI. 

 

U kontekstu navdenog VKBI se 11. septembra obratio Ministarstvu kulture i sporta sa zahtjevom da se odluka Ministarstva revidira i istovremeno predložilo susret delegacije VKBI sa ministrom Kananom Alikadićem. Po ovom dopisu VKBI nije dobilo nikakav pisani odgovor od Ministarstva, niti je upriličen susret delegacije VKBI sa ministrom.

 

Sa  stanovišta VKBI, odobrena sredstva, ne odgovaraju značaju i važnosti projekata sa kojima su aplicirali i predstavljaju veliki korak unazad podršci civilnom društvu od strane Ministarstva, posebno prema VKBI-u koje okuplja blizu 180 članova iz reda istaknutih članova akademske zajednice Bosne i Hercegovine,  te stoga ovo Udruženje ne može prihvatiti odluku Ministarstva o podršci VKBI-u.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!