PODACI AGENCIJE ZA STATISTIKU BiH

Iako među najugroženjim, sektor kulture i umjetnosti i dalje bez podrške u BiH... Ja,i...

Kultura03.10.20, 23:28h

Iako među najugroženjim, sektor kulture i umjetnosti i dalje bez podrške u BiH... Ja,i...
U drugom kvartalu 2020, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Hotelijerstvo i ugostiteljstvo 57,7 posto, Prijevoz i skladištenje 23,9 posto te Umjetnost, zabava i rekreacija 23,2 posto

 

Prema novim podacima Agencije za statistiku BiH ekonomija u BiH u drugom kvartalu ove godine pala je za 9,3 posto.

 

Toliko iznosi pad bruto društvenog proizvoda (BDP) u periodu od aprila do kraja juna. 

 

Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP-a u drugom tromjesečju 2020. godine od 10,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

 

U drugom kvartalu 2020, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Hotelijerstvo i ugostiteljstvo 57,7 posto, Prijevoz i skladištenje 23,9 posto te Umjetnost, zabava i rekreacija 23,2 posto. 


Zanimljivo je da sektor kulture i umjetnosti, koji je i po zvaničnim podacima Agencije za statistiku jedan od najpogeđenijih u BiH, uopće nije obuhvaćen programa podrške Vlade Federacije i RS-a, niti nižih oblika izvršne vlasti (kantoni, općine) u vremenu korone. 


Naprotiv, Vlada Fadila Novalića je, kao jednu od svojih prvih mjera, smanjila budžet podrške za programe iz kulture i umjetnosti. Sličan pristup imaju i ovdašnje kantonalne vlade, općine...


S druge strane, brojne evropske zemlje su ovome periodu, svjesne značaja sektora kreativne industrije, upravo u ovaj sektor ulagala dodotna sredstva kako bi održali njegovu vitalnost i perspektvu.


Ali, ovdašnje političare to ne zanima. 


Uglavnom imaju samo jedan odgovor na svako pitanje, pa i ovo u vezi gušenja i uništavanja kulture i kreativne industrije u BiH.


Ja, i....

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!