BOLJA STRANA BIH

U ovom bh. gradu sve puca od posla i zarade: Imaju suficit od 1,2 miliona KM, izvoz povećali za blizu 50 posto!

Biznis Klub03.10.20, 12:22h

U ovom bh. gradu sve puca od posla i zarade: Imaju suficit od 1,2 miliona KM, izvoz povećali za blizu 50 posto!
Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija

 

 

Na četvtoj manifestaciji „Gradonačelnik sa privrednicima“ sumirani su rezultati poslovanja u 2019. godini i dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice.


Kako je pojasnio gradonačelnik Samir Kamenjaković, rezultati stanja privrede određuju se na osnovu nekoliko parametara a Grad Živinice po svim tim pokazateljima bilježi značajan napredak i kontinuiran rast, piše BiznisInfo.


– Poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom gradske administracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za start-up biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u protekloj godini ostvario bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobit koja iznosi preko 33 miliona KM – kazao je Kamenjaković.


Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija.


– Danas imamo 736 miliona KM prihoda od ukupnog obrta, i povećanu stavku prihoda od izvoza. Prije tri godine smo imali oko 80 miliona KM, a danas imamo oko 117 miliona KM što je važan pokazatelj. Ovdje ne želimo stati, nego želimo napraviti repoziciju Grada, a u projektu je i naučno-tehnološki park gdje ćemo proizvoditi nove tehnologije. Želimo se baviti i cirkularnom ekonomijom i kroz cirkularnu ekonomiju baviti se naknadnom obradom otpada s obzirom na to da je počela izgradnja Eko-Sep deponije. Želimo staviti turizam na poseban nivo kako bismo imali sva tri važna resursa koja mogu podići Budžet. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u suficitu 1,2 miliona KM i sa ovakvim načinom i programom za budućnost Grada Budžet može sigurno biti preko 35 miliona KM što će omogućiti kvalitetniji život građana u Gradu Živinice – kazao je Kamenjaković.


Deset najuspješnijih kompanija Grada Živinice u 2019. godini:


ALFE-MI d.o.o
Profine BH d.o.o Živinice
AFT Bosnia d.o.o Živinice
OMEGA d.o.o Živinice
Disk d.o.o Živinice
SONRA d.o.o Živinice
Z.H.- ZOLA d.o.o Živinice
STAR-CENTAR d.o.o Živinice
ADEN d.o.o Živinice
KERA & DISK d.o.o Živinice

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još