Šef Kluba SDA nakon usvajanja moratorija

Dević: Očigledno je da postoji nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo, ali oni nisu na vlasti

Front28.09.20, 20:41h

Dević: Očigledno je da postoji nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo, ali oni nisu na vlasti
Sa 19 glasova za usvajanje spomenutog zaključka može se reći da je formirana nova većina u Skupštini KS

 

 

Skupština Kantona Sarajevo danas je sa 19 glasova "za" usvojila zaključak Kluba zastupnika Narod i pravda, Naša stranka, SDPBiH i NBL- samostalni zastupnici kojim se uvodi moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru.

 

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu sa Ustavom ni zakonskim propisima.

 

- Tu se radi o kršenju nekoliko zakona o vladinim i ministarskim imenovanjima, zakona o javnim ustanovima, zakona o državnim službenicima... Donijeli su tu nelegalnu odluku i SDA ide sa apelacijom prema Ustavnom sudu FBiH – pojasnio je Dević.

 

Sa 19 glasova za usvajanje spomenutog zaključka može se reći da je formirana nova većina u Skupštini KS. Kako će sada raditi aktuelna Vlada KS?

 

- Očigledno je da postoji nova moguća skupštinska većina, ali ne mogu još napraviti neki konkretan potez u smislu smjene aktuelne Vlade. To nije problem za funkcionisanje aktuelne Vlade KS jer ona funkcioniše normalno dok se zvanično ne promijeni skupštinska većina. Tako je po zakonu – kaže Dević dodajući da moguća nova skupština većina nije na vlasti.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još