Edin Forto odgovorio da li bi prihvatio mjesto premijera

I bez SBB-a imamo većinu koju više ne možemo zvati četvorka - možda je prigodnije 'šestvorka'...

Front28.09.20, 19:24h

I bez SBB-a imamo većinu koju više ne možemo zvati četvorka - možda je prigodnije 'šestvorka'...
Možda je bolje da ne dajemo naziv za neki broj. Treba da bude većina koja će se okupiti oko programa i koja će na osnovu programa djelovati, rekao je Forto

 

Hoće li biti smjene Vlade KS, ima li dovoljno ruku za taj poduhvat, šta bi on donio građanima u krajnjoj liniji, da li bi se ponovo i pod kojim uslovima prihvatio uloge premijera – pitanja su upućena za nekadašnjeg prvog čovjeka Vlade KS-a Edina Fortu.

 

Gostujući u Danu uživo na N1, kazao je da se većina mora formirati, te da prema informacijama koje ima, oni imaju 18 ruku, i to bez SBB-a.

 

"To je sad većina koju ne možemo zvati četvorka. Tu ima izvrsnih zastupnika poput Damira Nikšića i Damira Marjanovića. I nisu to one četiri stranke, kao kad smo imali onih šest jasnih stranaka, kada smo ulazili nakon izbora 2018. Možda bi bilo sad prigodnije da kažemo "šestvorka". Možda je bolje da ne dajemo naziv za neki broj. Treba da bude većina koja će se okupiti oko programa i koja će na osnovu programa djelovati", rekao je Forto.

 

Da li bi ponovo prihvatio mjesto premijera Kantona Sarajevo?

 

"To je malo preuranjeno. Nije više ista priča nakon izbora 2018. Jesam jedan od kandidata. Naša stranka je pokazala da u vođenju politike imamo čvrstinu i znanje i da možemo nametnuti novu priču kao novu politiku. Volio bih završiti započete projekte", istaknuo je.

 

Jedan od 18, koji se pominje u ovoj većini, predlaže ekspertsku vladu, pitali smo Fortu za mišljene.

 

"Ako mislite na nepolitičke osobe ili osobe koje ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci, mislim da ne može funkcionirati iz više razloga. Svuda u svijetu se rade politička imenovanja u vladi, jer postoje politički programi za koje se bore razne političke stranke koje obećavaju svojim glasačima određene stvari", rekao je.

 

A kako ocjenjuje rad aktuelnog premijera KS-a Maria Nenadića?

 

"Nisam uradio analizu njihovih obećanja. Volio bih da je Vlada uradila ono što smo mi. Kvartalno smo obavještavali građane o stepenu izvršenja onoga što smo obećali. Volio bih da ova Vlada isto to čini", kazao je Forto.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još