FOTO/ JAVNI PROSTOR PO MJERI GRAĐANA

Šta bi bilo da se Prva transverzala ne pravi usred šetališta: Kako bi mogao izgledati 'muzejski trg' u Sarajevu?

Biznis Klub22.09.20, 13:25h

Da li se prostor oko Zemaljskog i Historijskog muzeja može riješiti drugačije, a da Prva transverzala, umjesto kroz šetalište, ide ispod zemlje?!

 

 


U okviru projekta "Ljeto u muzeju" Historijskog muzeja, u subotu, 19. septembra, prezentiran je iznimno zanimljiv rad studenata Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu.

 


Grupa studenata pod nazivom A3 odlučila je da na svoj način ukaže na "Važnost javnog prostora u urbanoj sredini", kako su i nazvali svoj rad, ali i da ukažu na važnost svoje struke.    


Ovo je njihov prvi javni projekat, a zahvaljujući Historijskom muzeju dobili su priliku da se iskušaju i predstave svoju ideju.


- Bavili smo se javnim prostorom koji je godinama neiskorišten, ali u našim očima ima mnogo potencijala. Poseban je jer se veže uz muzej i satkan je od bogate historije. Riječ je o platou koji veže Zemaljski i Historijski muzej, zajedno sa kafićem "Tito" i Vilsonovim šetališem. Rješenje prostora podrazumijeva formiranje šetnice čija je unutrašnjost oblikovana kultorološkim sadržajem, dok je fizički izgled direktno povezan s odmorom za ljude. Kultorološki sadržaj posložen je hronološki i predstavlja određene dijelove historije Bosne i Hercegovine - pojašnjavaju ukratko mladi studenti svoj rad.


Njihova imena su: Nikola Bodulović, Mirela Idrizović, Sara Idrizović, Alena Borić, Alisa Dzaferović, Alemka Hasečić, Edin Smajić, Edina Gušić, Amar Vejzović i Lamija Balić, a članovi su kluba A3, osnovanog na krilima Internacionalnog Burch Univerziteta kao studentski klub arhitekata prve, druge i treće  godine studija.


Međutim, umjesto gradskog trga koji bi povezivao dva muzeja i šetalište, i uz novi multimedijalni paviljon i kafić "Tito" činio urbani prostor namijenjen za razna kulturno-zabavna događanja, ovaj dio grada uskoro će presjeći široka saobraćajnica, poznatija kao Prva transverzala, i potpuno "razbucati" muzejsku cjelinu.


Naime, kao što se zna, Prva transverzala povezat će Sarajevo i Vogošću, te se ističe kao najvažniji saobraćajni i infrastrukturni projekat za Kanton Sarajevo i tema o kojoj se govori zadnjih 15 godina.         


No, ostaje i pitanje da li se prostor oko Zemaljskog i Historijskog muzeja može riješiti drugačije, a da Prva transverzala, umjesto kroz šetalište, ide ispod zemlje?!


Rad studenata arhitekture mogao bi biti dobar povod da se o ovoj mogućnosti makar razmisli!


A kako bi u tom slučaju možda mogao izgledati prostor oko muzeja, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još