poslovanje već dugo trpi

Čerkez odgovorio da li će se produžiti radno vrijeme ugostiteljskim objektima: Ima jedan potencijalan rizik...

Hronika21.09.20, 16:28h

Čerkez odgovorio da li će se produžiti radno vrijeme ugostiteljskim objektima: Ima jedan potencijalan rizik...
U Hrvatskoj na snagu bi trebalo da stupe nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje perioda izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, međutim ne smatraju da je još uvijek odgovarajuće vrijeme za takve promjene

 


Zamjenik federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez istakao je da Ministarstvo svakodnevno prati epidemiološku situaciju u ovom entitetu kao i naučni svijet te preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kako je kazao, na osnovu toga donose odluke o mjerama.

 

U Hrvatskoj na snagu bi trebalo da stupe nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje perioda izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, međutim ne smatraju da je još uvijek odgovarajuće vrijeme za takve promjene.

 

- Smatrali smo da je rano za skraćivanje izolacije, želimo prvo da prođe ovaj period polaska u školu, da vidimo kako će to ići, pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke WHO-a i mi ćemo se tako kretati - rekao je Čerkez.

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nedavno apelovalo na Ministarstvo zdravlja da razmotre odluku produžavanja radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto vanredno ograničenje radnog vremena, no u FBiH nadležni su mišljenja da postoje brojni razlozi zašto to još uvijek nije dobra odluka.

 

- Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da smanjimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizuje mogli bi to harmonizirati sa RS-om, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici - istakao je Čerkez.

 

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

 

Kada je testiranje u pitanju, to se radi kao što je ranije i odlučeno - testiraju se oni koji osjećaju simptome, ali Čerkez kaže da je važno i povremeno testirati ljude u institucijama socijalne zaštite, domovima za stare i sličnim ustanovama, što i stoji u preporukama Ministarstva.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još