Ključ za poticanje razvoja inovacija

Sarajevo i Banja Luka se udružili: Bizbook i m:tel sklopili partnerstvo za podršku poduzetnicima BiH

Biznis Klub16.09.20, 13:50h

Sarajevo i Banja Luka se udružili: Bizbook i m:tel sklopili partnerstvo za podršku poduzetnicima BiH
Prepoznavanje Bizbook-a od strane kompanije Mtel a.d. Banja Luka je dokaz da tržište Balkana ima veliki potencijal da postane inkubator raznih ideja koje su dokazale potrebu tržišta za njihovim proizvodima i uslugama

 

 


    
U svijetu koji se brzo mijenja, Evropa se i dalje može pohvaliti uspješnim odlukama razvoja kompanija, dok je tržište Balkana i dalje u fazi istraživanja i usvajanja novih svjetskih trendova poslovanja. Ekosistem inovacija je u stalnom razvoju ali startupi balkanskih zemalja još uvijek nemaju adekvatnu podršku domaćih tržišta u smislu raspoloživih finansija i saradnje. S obzirom na opseg i tempo promjena koje je donijela Četvrta industrijska revolucija evropske ekonomije, uspjeh  zemalja u razvoju zahtijeva bolju vezu između oba svijeta: tradicionalnog biznisa i novog tržišta inovativnih igrača.

 

    
Od takve saradnje, obje strane imaju korist i zbog toga se stav velikih korporacija mijenja: velika većina evropskih kompanija danas uviđaju važnost digitalizacije i stupanja u kontakt sa tech kompanijama iz start-up svijeta. Jedan izuzetno pozitivan primjer početka takve saradnje na domaćem tržištu je partnerstvo između telekom operatera Mtel a.d. Banja Luka i mlade tech kompanije Bizbook d.o.o. Sarajevo.

    
Saradnja između ove dvije kompanije je ključ za poticanje razvoja inovacija od kojih najviše koristi imaju krajnji korisnici. Erna Šošević, osnivačica i direktorica kompanije Bizbook d.o.o. kaže:


- Sklapanje ovog partnerstva sa kompanijom Mtel a.d. Banja Luka je izuzetno važno za cjelokupno tržište Bosne i Hercegovine jer je primjer pozitivnih poslovnih odluka i priznavanje inovacija domaćih startupa kao mogućnost za razvoj i širenje tržišta.

 

bizbook-i-mtel2

    
Bizbook platforma omogućava mikro, malim i srednjim kompanijama kreiranje online prisutnosti u sigurnom i kontroliranom B2B okruženju na način da kreiraju profil svoje kompanije, objavljuju ponude, potražnje i proizvode i/ili usluge i da direktno komuniciraju sa svim članovima mreže, podržavajući zaključivanje poslovnih ugovora. Bizbook tim je proglašen za najbolji BH startup 2018 godine na međunarodnom takmičenju BETAPICH u Mostaru, te je osvojio regionalnu “Runner Up” nagradu za ekonomsku digitalnu transformaciju u Podgorici 2019 godine.

    
- Cilj Bizbook-a je povezati i time ojačati što više bosanskohercegovačkih kompanija, tako što će potaknuti međusobnu suradnju i istaknuti da konkurentnost Bosne i Hercegovine ovisi od konkuretnosti svih njenih grana privrede - ističe Šošević.

    
- Odluka o partnerstvu sa ovim startup-om donesena je na osnovu toga što obje kompanije dijele zajedničke strateške cijeve omogućavanja novih inovativnih vrijednosti kompanijama u vidu digitalizacije tržišta i poboljšavanje njihove cjelokupne pozicije u B2B prostoru. Mtel je u stalnom procesu razvoja svojih proizvoda i usluga, obezbjeđujući svojim klijentima nove mogućnosti za unapređenje svakodnevnog poslovanja, zbog čega ovaj proizvod postaje dio naše ponude namijenjene poslovnim korisnicima - riječi su Srđana Bundala, rukovodioca Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel.


Prepoznavanje Bizbook-a od strane kompanije Mtel a.d. Banja Luka je dokaz da tržište Balkana ima veliki potencijal da postane inkubator raznih ideja koje su dokazale potrebu tržišta za njihovim proizvodima i uslugama.
    

Obje kompanije smatraju da će ovakvi primjeri saradnje između korporacija i startupa pomoći većem broju startupa da udruže snage sa etabliranim kompanijama, stvarajući više radnih mjesta i razvijajući uspješne inovacije proizvoda.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!