Dobre vijesti

Oxford nastavlja testiranje vakcine prekinuto zbog misteriozne bolesti ispitanika

Lifestyle12.09.20, 17:31h

Oxford nastavlja testiranje vakcine prekinuto zbog misteriozne bolesti ispitanika
Vijest da je privremeno prekinuto ispitivanje vakcine na prvi pogled može djelovati zabrinjavajuće, piše BBC, no ne radi se o rijetkoj pojavi

 

 

Testiranje vakcine protiv koronavirusa Univerziteta Oxford, koje se provodi u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom, nastavit će se nakon što je zaustavljeno u nedjelju kada se jedan od ispitanika razbolio, objavljeno je danas sa Univerziteta.

 

S Oxforda su prvotno bili objavili da se volonter neobjašnjeno razbolio, a kasnije su dodali kako je upalna promjena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine, koja je jedno od favorita za vakcinu protiv koronavirusa.

 

Zdravstveno regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) poručilo je da je sada sigurno nastaviti ispitivanje, javlja novinska agencija Reuters.

 

S Oxforda su poručili kako će se "kontinuirana randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja oxfordskog cjepiva protiv koronavirusa CHAdOx1 nCoV-19 nastavit će se na svim mjestima na kojima se vrši testiranje".

 

"Globalno je oko 18.000 pojedinaca primilo studijska cjepiva kao dio ispitivanja. U velikim pokusima poput ovog očekuje se da će neki sudionici postati bolesni i svaki slučaj mora biti pažljivo procijenjen kako bi se osigurala pažljiva procjena sigurnosti", navodi se u izjavi Univerziteta Oxford.

 

Detalji oko bolesti ispitanika nisu dodatno pojašnjeni.

 

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta prate se pozorno, a vakcina AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

 

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ta vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu.

 

Treća faza obuhvatila 30.000 ljudi

 

Treća faza ispitivanja proteklih je sedmica obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U trećoj fazi potvrđuje se učinkovitost vakcine i njena sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje, te obuhvaća hiljade ispitanika i može trajati nekoliko godina.

 

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj skupini ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

 

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanom vakcinom.

 

Direktor zaklade Wellcome Trust Jeremy Farrar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja vakcine uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu, kao i da taj nadzor bude neovisan.

 

"Ključno je da se svi podaci objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su vakcine sigurne i učinkovite te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije", dodaje Farrar.

 

Trump želi vakcinu prije izbora u SAD-u

 

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako želi cjepivo prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, a njegove riječi pojačale su zabrinutost da bi politika prevladala nad sigurnosti u utrci za razvoj vakcine.

 

Sličnu zabrinutost stručna je javnost iznijela i nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da ta zemlja ima prvu vakcinu na svijetu koje su već neki dobili, i to prije nego što je provedena treća faza njegova ispitivanja.

 

U utorak devet institucija, odnosno tvrtki koje razvijaju vakcine protiv koronavirusa, javnim obvezivanjem na poštivanje svih znanstvenih i etičkih standarda u razvoju vakcine pokušale su uvjeriti javnost da neće podleći pritiscima u potrazi za cjepivom.

 

AstraZeneca je među njima, a tu su i farmaceutski divovi poput Johnson & Johnsona, BioNTecha, GlaxoSmithKlinea, Pfizera, Mercka, Moderne, Sanofija i Novavaxa.

 

180 kandidata za vakcinu

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo 180 kandidata za cjepivo u raznim je fazama testiranja širom svijeta, no niko još nije dovršio kliničko ispitivanje.

 

Organizacija je objavila kako ne očekuje da će vakcina ispuniti njene standarde za učinkovitost i sigurnost kako bi bilo odobreno ove godine zbog vremena koje je potrebno za ispitivanje sigurnosti cjepiva.

 

Uz Rusiju i Kina je počela davati svojim građanima cjepiva koja su u fazi razvoja i koja WHO vodi kao kandidate za cjepiva na kojima se još provode ispitivanja.

 

Američka agencija koja odobrava puštanje na tržište lijekova i cjepiva, Uprava za hranu i lijekove (FDA) sugerirala je da bi mogla dati zeleno svjetlo cjepivima za koronavirus i prije dovršetka treće faze kliničkog ispitivanja.

 

Prošle je sedmice američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti pozvao američke savezne države da ukinu neke uvjete kako bi se vakcine mogle distribuirati prije 1. novmebra, što je datum dva dana uoči američkih predsjedničkih izbora.

 

Vijest da je privremeno prekinuto ispitivanje vakcine na prvi pogled može djelovati zabrinjavajuće, piše BBC, no ne radi se o rijetkoj pojavi.

 

Svaki put kad ispitanik dođe u bolnicu, a uzrok njegove bolesti ne može se odmah otkriti - to zaustavlja ispitivanje vakcine.

 

Drugi put prekinuto ispitivanje

 

BBC navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje vakcine Oxforda i AstraZenece prekinuto od aprila kada su prvi dobrovoljci počeli primati vakcine.

 

Glasnogovornik univerziteta Oxford kaže: "U velikim ispitivanjima bolesti se slučajno događaju, no mora ih se neovisno analizirati kako bi se svaki slučaj pažljivo proučio."

 

Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja cjepiva donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, no do tada su sva daljnja vakcinisanja u svim zemljama u kojima se ta vakcina testira privremeno obustavljena.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!