Jedan od favorita za cjepivo protiv korone

Raste zabrinutost: Objavljen razlog prekida ispitivanja Oxfordove vakcine

Hronika09.09.20, 16:14h

Raste zabrinutost: Objavljen razlog prekida ispitivanja Oxfordove vakcine
AstraZeneca opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu"

 

Transverzalni mijelitis, upalne promjene na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika povod su privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za vakcinu protiv novog koronavirusa, javlja u srijedu BBC, prenosi Index.hr.

 

Univerzitet Oxford objavio je da je privremeno prekinulo ispitivanje vakcine koje razvija u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu.

 

AstraZeneca opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu".

 

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta prate se pažljivo, a vakcina AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

 

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ta vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu.


Treća faza ispitivanja proteklih je sedmica obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje i obuhvaća hiljade ispitanika i može trajati nekoliko godina.

 

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

 

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanom vakcinom.

 

Direktor zaklade Welcome Trust Jeremy Farrar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja vakcina uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo, kao i da taj nadzor bude neovisan.

 

"Ključno je da se svi podaci objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su vakcine sigurna i učinkovita te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije", dodaje Farrar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još