Krivokapić, Bečić i Abazović potpisali sporazum

Lideri opozicije u Crnoj Gori najavili da neće povlačiti priznanje Kosova: 'Ovo je u interesu svih građana'

Front09.09.20, 18:09h

Lideri opozicije u Crnoj Gori najavili da neće povlačiti priznanje Kosova: 'Ovo je u interesu svih građana'
Krivokapić je najavio da će se nova Vlada baviti Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, iako on nije pomenut u sporazumu. Krivokapić je kazao da se po tom pitanju moraju poštovati evropski stanardi

 


Lideri tri opozicione koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu potpisali su sporazum kojim se nova vlada u Crnoj Gori obavezuje na sprovođenje svih međunarodnih obaveza koje je država preuzela.

 

Predsjednik koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović i lider saveza “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić potpisali su danas sporazum kojim se, između ostalog, obavezuju da neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem izmjene zastave, grba i himne Crne Gore.

 

Sporazumom je predviđeno i da nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

 

- Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku. Želimo da poštujemo sva prava, a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu – kazao je Krivokapić.

 

On je najavio da će se nova Vlada baviti Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, iako on nije pomenut u sporazumu. Krivokapić je kazao da se po tom pitanju moraju poštovati evropski stanardi.

 

- Mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači – kazao je Krivokapić.

 

Lideri tri opozicione koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu potpisali su sporazum kojim se nova vlada u Crnoj Gori obavezuje na sprovođenje svih međunarodnih obaveza koje je država preuzela.

 

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

 

Navodi se da će se u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Sporazumom je, kako se navodi, predviđeno da nova vlada neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

 

Ističe se i da će nova vlada usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiti manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

 

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić je ponovio poziv manjinskim partijama da budu dio nove Vlade.

 

- Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola, a, s druge strane, ispruženom rukom prema manjinskim narodima, pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore – dodao je Bečić.

 

Dritan Abazović je kazao da nova većina ima podršku međunarodne zajednice i da će raditi na uspostavljanju evropskih standarda u državi. Abazović je najavio da će se buduća vlada posvetiti ekonomskom stanju u državi.

 

-  Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore – kazao je Abazović.

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još