Jedna od predvodnica demonstracija protiv Lukašenka

Bjeloruska protestna čelnica uhapšena pri pokušaju ulaska u Ukrajinu: 'Na ulici su je oteli maskirani ljudi'

Front08.09.20, 14:44h

Bjeloruska protestna čelnica uhapšena pri pokušaju ulaska u Ukrajinu: 'Na ulici su je oteli maskirani ljudi'
Glasna kritičarka Lukašenka, ona je igrala značajnu ulogu u višesedmičnim masovnim demonstracijama i štrajkovima demonstranata koji optužuju Lukašenka da je namjestio vlastiti reizbor

 

 

Bjeloruska protestna čelnica Maria Kolesnikova uhapšena je dok je pokušala ući u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima, saopćio je Reutersu bjeloruski granični zvaničnik, nakon što su njeni saveznici saopćili da su je oteli na ulici maskirani ljudi.

 

Okolnosti njenog pokušaja prelaska u Ukrajinu nisu bile odmah jasne, dok su neki mediji prvobitno javili da je ona uspjela preći granicu, što su graničari s obje strane granice negirali.

 

Opozicioni pokret saopćio je u ponedjeljak da su maskirani muškarci uhapsili Kolesnikovu u centru Minska i ubacili su je u kombi koji ju je odvezao u nepoznatom pravcu, dok je još dvoje aktivista kasnije nestalo.

 

O dvoje opozicionara uspješno je prešlo u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima u utorak, saopćila je ukrajinska granična služba.

 

-  Kolesnikova je sada uhapšena, ne mogu konkretno reći gdje se sada nalazi, ali je uhapšena - izjavio je Anton Bičkovski, predstavnik bjeloruske granične službe, Reutersu putem telefona.       

 

- Ona je uhapšena u vezi s okolnostima pod kojima su oni (grupa) pokušali napustiti teritoriju Bjelorusije – kazao je.

 

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacionog vijeća, posljednja je od tri političarke koje su ostale u Bjelorusiji i udružile su snage prije predsjedničkih izbora 9. augusta u pokušaju da se suprotstave veteranskom aktuelnom predsjedniku države Aleksandru Lukašenku.

 

Glasna kritičarka Lukašenka, ona je igrala značajnu ulogu u višesedmičnim masovnim demonstracijama i štrajkovima demonstranata koji optužuju Lukašenka da je namjestio vlastiti reizbor.

 

Lukašenko, koji je na vlasti duže od 26 godina, negira te optužbe i optužuje strane sile da ga pokušavaju svrgnuti s vlasti.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!