UDRUŽENJE GRAĐANA PORIJEKLOM IZ SANDŽAKA U BIH

Zabrinuti smo za našu braću u Crnoj Gori i mržnju prema Bošnjacima! To je nedjelo pomračenog uma!

Front04.09.20, 13:09h

Zabrinuti smo za našu braću u Crnoj Gori i mržnju prema Bošnjacima! To je nedjelo pomračenog uma!
Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, kao nevladina organizacija, poštuje volju građana i izborni rezultat i iskreno vjerujemo da će i ovaj put pobijediti ljudski razum te da će država Crna Gora pokazati da je istinski demokratska, da baštini evropske demokratske vrijednosti, a posebno one koje garantiraju ljudska prava i slobodu svim građanima, bez razlike na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost - navodi se u saopštenju Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH

 

 

Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini reaguje na turbulentna dešavanja u Crnoj Gori nakon rezultata nedavno održanih izbora, njihovu rekaciju prenosimo u nastavku: 

 

Članovi i rukovodstvo Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini su zatečeni, potreseni i uznemireni viješću o brutalnim napadima na Bošnjake, njihove vjerske institucije i imovinu u Crnoj Gori.

 


Posebno su nas duboko potresle scene fizičkih nasrtaja i izliva mržnje pojedinih komšija pravoslavaca prema Bošnjacima i njihovoj imovini u Pljevljima. Ovo najviše zbog činjenice što su Pljevlja poznata kao grad multikulture i suživota, sa višestoljetnim dobrim međuvjerskim i međuetničkim odnosima. To je grad u kojem su se vijekovima poštivali i izgrađivali dobri međukomšijski odnosi, gdje je različitost bila prednost, a ne nedostatak.  


Iz tih razloga, čvrsto smo vjerovali da u 21. vijeku nisu moguće ovako mučne scene i nasrtaji na ljude, samo zato što im je svjetonazor i političko ubjeđenje drugačije.


Brutalni napadi na Bošnjake Pljevalja i drugih gradova u Crnoj Gori su nedjelo ljudi pomračenog uma, onih kojima ni vjersko, ni ljudsko, ni komšijsko nije sveto. Oni napadima svjesno žele unijeti nemir, nesigurnost i strah.


Tražimo brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija države Crne Gore, a kako nemili događaji ne bi eskalirali i doveli do nesagledivih posljedica. Država je dužna suzbiti i odlučno se obračunati sa kleronacionalističkim i ratnohuškačkim djelovanjem ostrašćenih grupa i pojedinaca u  Pljevljima i drugim gradovima Crne Gore.  


Hoćemo da vjerujemo u državotvorni kapacitet i snagu države Crne Gore, kao i njenu odlučnost u cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Bošnjaka,  Isto tako, očekujemo od Pravoslavne crkve u Crnoj Gori da iskaže pribranost te osudi i ogradi se od nemilih događaja i napada na Bošnjake u Pljevljima i drugim  gradovima u Crnoj Gori, a u cilju očuvanja mira i suživota na ovim prostorima.


Smatrali smo obaveznim i potrebnim reagirati na ovaj način, zabrinuti za našu braću i njihovu sigurnost na ovim prostorima. Ovim smo željeli smo jasno kazati da smo uz njih i da stajemo u odbranu njihovog inegriteta, a kako bi ostali na svojim višestoljetnjim ognjištima u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori.


Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, kao nevladina organizacija, poštuje volju građana i izborni rezultat i iskreno vjerujemo da će i ovaj put pobijediti ljudski razum te da će država Crna Gora pokazati da je istinski demokratska, da baštini evropske demokratske vrijednosti, a posebno one koje garantiraju ljudska prava i slobodu svim građanima, bez razlike na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost - navodi se u saopštenju Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!