Stižu nove ogorčene reakcije

Ministar obrazovanja KS već dao saglasnost: Šta će Sarajevu još jedan privatni univerzitet, i to Hajriza Bećirovića?!

Hronika02.09.20, 11:22h

Ministar obrazovanja KS već dao saglasnost: Šta će Sarajevu još jedan privatni univerzitet, i to Hajriza Bećirovića?!
Zdrava konkurencija bi svakako dobro došla, ali konkurencija koja bi rušila ono što trenutno imamo na Univerzitetu u Sarajevu, nikako

 

 

Nekadašnji ministar u Vladi KS te bivši član Glavnog odbora SDA, te osuđenik Hajriz Bećirović podnio je zahtjev za osnivanje i registriranje visokoškolske ustanove, odnosno univerziteta u Sarajevu.

 

Bećirović je zamislio ogroman univerzitet s brojnim fakultetima i smjerovima pod nazivom "Univerzitet za biznis i internacionalne studije".

 

Danas se tim povodom oglasio Sindikat Univerziteta u Sarajevu vezano za pokušaje osnivanje novih univerziteta od strane nerespektabilnih pojedinaca i društava, a mi ga prenosimo u cjelosti:

 

Sindikat Univerziteta u Sarajevu smatra da u Kantonu Sarajevo ne postoji društvena opravdanost otvaranja privatnih univerziteta iza kojih stoje pojedinci i organizacije koje nisu respektabilni i nemaju iskustva u vođenju i organiziranju kvalitetnih fakulteta, te potrebnog vlastitog nastavničkog i saradničkog kadra. Univerzitet u Sarajevu, kao najveći i najkvalitetniji Univerzitet u Bosni i Hercegovini, i pored stalnih nastojanja još nije dosegao potrebnu razinu kvaliteta i naučne rezultate koji imaju Univerziteti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, Nišu, Mariboru, a što se mjeri napriznatijim listama rangiranja univerziteta u Svijetu, kakve su ARWU Shangai i CWUR. Otvaranje nerespektabilnih privatnih univerziteta u KS bi narušilo kvalitet visokog obrazovanja, proizvelo nezdravu konkurenciju i smanjenje budžeta za finansiranje Univerziteta u Sarajevu usljed smanjenja upisnina i školarina studenata koje se uplaćuju u budžet KS.   


U medijima su se pojavile informacije o zahtjevu koji je predat Vladi KS za otvaranju novog privatnog univerziteta, čiji Osnivač već posjeduje International University of Goražde (IUG) u Goraždu, i koji se vezuje uz ime prof.dr. Hajriza Bećirovića. Međutim, ono što zabrinjava jest činjenica da je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Vlade KS već dao pozitivno mišljenje za otvaranje privatnog univerziteta „Univerzitet za biznis i internacionalne studije“ (UBIS), čiji je predlagač Centar za poslovnu edukaciju (CEP) iz Tuzle, i u predmetnom mišljenju naveo da se radi o respektabilnom predlagaču, pri čemu nije naveo nikakve argumente koji idu u prilog takvoj tvrdnji. Sindikat UNSA podržava stavove svih onih koji su u medijima ukazali da je otvaranje IUG-a u Sarajevu nepotrebno, štaviše i štetno u smislu dugoročnog rušenja kvaliteta visokog obrazovanja i produkcije kadrova upitnog znanja i vještina, iako se zahtjev za osnivanje IUG-a uopće nije našao na dnevnom redu sjednice Vlade KS, a zahtjev za osnivanjem UBIS-a je bio na dnevnom redu sjednice Vlade KS i niko se nije dosjetio da javnosti ukaže na isti takav slučaj.

 

Sindikat UNSA se protivi i smatra nepotrebnim osnivanje privatnih univerziteta kakvi su IUG, UBIS i svaki drugi koji nema kvalitetan vlastiti kadar, jaku infrastrukturu i jasnu strategiju na koji način bi unaprijedio i poboljšao kvalitet nastave i naučnog istraživanja koje trenutno imamo na Univerzitetu u Sarajevu. Zdrava konkurencija bi svakako dobro došla, ali konkurencija koja bi rušila ono što trenutno imamo na Univerzitetu u Sarajevu, nikako. Ovom prilikom apeliramo na Vladu KS, a posebno na ministra za obrazovanje, nauku i mlade, da posebno vode računa i obrate pažnju pri davanja dozvola za otvaranje novih Univerziteta u KS o njihovoj društveno-ekonomskoj opravdanosti i renomiranosti njihovih predlagača, saopšteno je iz Sindikata Univerziteta u Sarajevu.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još