Sabina Ćudić poručila Željki Cvijanović

Krajnje je vrijeme da škole u RS uvedete u 21. vijek! Teror većine nad manjinom mora prestati!

Front01.09.20, 14:57h

Krajnje je vrijeme da škole u RS uvedete u 21. vijek! Teror većine nad manjinom mora prestati!
Osporavanje naziva bosanski jezik nema veze s naukom ma kako se srpska nacionalistička intelektualna i politička elita trudila to dokazati, poručila je Ćudić

 

Bošnjačka djeca u zvorničkom naselju Liplje danas nisu sjela u đačke klupe jer im je u matične knjige umjesto bosanski, upisano jezik bošnjačkog naroda. Tim povodom reagovala je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u Parlamentu FBiH:

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, jutros je djeci u tom entitetu poželjela sretan početak nove školske godine. Da bi njena čestitka bila shvaćena ozbiljno, a ne samo kao formalno-politička obaveza, te da bi taj početak uistinu bio svima sretan pozivam je da pod hitno utiče da se udovolji zahtjevima djece i roditelja iz Liplja te da se umjesto 'jezik bošnjačkog naroda' u matične knjige upiše 'bosanski jezik'.

 

Na to je obavezuju zakoni Bosne i Hercegovine, ali i entiteta na čijem je čelu. Na to je obavezuju brojne međunarodne konvencije čija je BiH potpisnica, uključujući i Konvenciju o pravima djeteta. U konačnici, na to je obavezuje i presuda Vrhovnog suda RS donesena prošle godine, koja se odnosila na djecu iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši.

 

Također, osporavanje naziva bosanski jezik nema veze s naukom ma kako se srpska nacionalistička intelektualna i politička elita trudila to dokazati. Sociolingvistika kaže da svak ima pravo svoj jezik nazivati onako kako želi. Ne samo narodi, nego i pojedinci.

 

Teror većine nad manjinom u RS mora prestati, a osim što je negiranje naziva bosanski jezik protivzakonito, ono je i anticivilizacijski čin. Želim vjerovati da je ovo usamljen slučaj a ne nastavak sistemske prakse kojom se žele onemogućiti osnovna ljudska prava povratnicima i natjerati ih da se isele tamo gdje ta prava mogu ostvariti. Da bi se to dokazalo, reakcija mora doći iz vrha izvršne vlasti u RS. Škole u RS moraju se uvesti u 21. vijek.“

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još