koliko je bih (ne)spremna za ovaj trend?

Visoke dažbine zakočile kupovinu električnih auta: Najskuplji nabavljen ove godine je Porsche Taycan, a porez je iznosio čak...

Biznis Klub01.09.20, 13:08h

Visoke dažbine zakočile kupovinu električnih auta: Najskuplji nabavljen ove godine je Porsche Taycan, a porez je iznosio čak...
Inače, proteklih godina najčešće je kupovan e-golf, a njegova cijena, u zavisnosti od opreme i dometa, varira od oko 25.000 do skoro 60.000 KM

 

Iako je u nekoliko navrata pokretana procedura i najavljivano smanjenje dažbina za automobile na električni pogon, i dalje se zbog paprenih cijena i visokih dažbina za nabavku ovakvih automobila odlučuju entuzijasti, ekološki osviješteni građani i bogataši - pišu Nezavisne

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, do kraja jula ove godine u zemlju je uvezeno samo sedam automobila na električni pogon, a dažbine koje su za njih bile plaćene u prosjeku iznose čak 20.000 KM po automobilu.

 

Primjera radi, najskuplji električni automobil nabavljen ove godine je Porshe Taycan, koji je koštao 242.000 KM, a dažbine na njega su iznosile 41.000. Najjeftiniji električni automobil nabavljen ove godine je e-golf, koji je plaćen 25.900, a dažbine iznose 5.900 KM. Iz podataka UIO vidljivo je da je prošle godine u BiH uvezeno 14 električnih automobila. Najskuplji je Jaguar I-pace, koji je plaćen 147.700 KM, a dažbine na njega iznosile su 33.700. Najjeftiniji je Renault Twizy, koji je koštao 8.400, a dažbine na njega iznosile su 2.000 maraka.

 

Inače, proteklih godina najčešće je kupovan e-golf, a njegova cijena, u zavisnosti od opreme i dometa, varira od oko 25.000 do skoro 60.000 KM. 

 

Istovremeno, u mnogim zemljama EU, poput Norveške, dažbine na električne automobile su ili spuštene na nulu ili značajno snižene, dok se nude razne druge pogodnosti, poput besplatnog parkiranja ili besplatnog napajanja strujom na javnim površinama. To se čini iz razloga da se ohrabri ubrzana tranzicija s vozila s unutrašnjim sagorijevanjem na ekološki prihvatljivija vozila na električni pogon.

 

Podsjetimo,  Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je još prošle godine u proceduru uputilo Savjetu ministara BiH odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carina pri uvozu električnih i novih vozila, s tim da bi se s njenom primjenom počelo krajem prošle godine. Tim prijedlogom bi se carinska stopa spustila sa pet na nula odsto.

 

Iako smo Ministarstvu pitanja dokle se stiglo s ovom odlukom uputili prije 15 dana, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili nikakav odgovor.

 

U Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH kažu da od vlasti traže uspostavljanje regulatornog okvira i donošenje strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti, uz posebnu pažnju na definisanje uslova za pružanje usluga punjenja električnih vozila, tehničkih zahtjeva za punionice, tehničkih uslova za priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu.

 

Takođe, oni traže da se ubrza donošenje odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih vozila.

 

"Kod nadležnih ustanova i Zavoda  za planiranje inicirano je  da se kroz prostorne planove svih nivoa obradi i aspekt infrastrukture za punjenje električnih vozila, odnosno planiranja prostora za električna vozila i punionice za njihovo punjenje prilikom izgradnje stambenih i drugih objekata", kažu oni te ističu da su od Vlade FBiH zatražili da u plan svojih aktivnosti uvrsti i izradu strategije za razvoj elektromobilnosti u FBiH s planom aktivnosti njene realizacije.

 

U Delegaciji EU su "Nezavisnim" rekli da EU u saradnji s bh. vlastima planira pokrenuti projekat "EU4Energy", u okviru kojeg će biti pružena i pomoć BiH da poboljša standarde i razvije održivije i pametne politike u ovoj oblasti.

 

"Kao što je navedeno u nedavno pokrenutom Evropskom zelenom planu, u toku je rad na predviđenoj Zelenoj agendi za zapadni Balkan kako bi se podržala održiva ekološka tranzicija regiona zajedno s ostatkom Evrope", rekli su nam oni.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!