američki ekspert daniel serwer

Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima. Da je rat potrajao još 10 dana, RS ne bi postojala

Front25.08.20, 09:09h

Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima. Da je rat potrajao još 10 dana, RS ne bi postojala
- Kosovo je nezavisno jer se odvajanjem od Jugoslavije osiguralo da neće ponovo doći do rata. Drugim riječima, ako je vaš standard mir, ishod je na oba mjesta razuman - kaže Serwer


Ne postoji striktna paralela između RS-a i Kosova - koje je kao federalna jedinica postojalo i u sklopu bivše Jugoslavije.

 

"RS je trajni dio Bosne i Hercegovine, jer je ona bila jedini način da se okonča rat. Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima, jer da je rat potrajao još 10 dana, RS više ne bi ni postojala".

 

Riječi su ovo američkog eksperta za balkanska pitanja i profesora na Univerzitetu "Johns Hopkins" u Washingtonu Daniela Serwera, kao odgovor na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine za RS i Kosovo.

 

- Kosovo je nezavisno jer se odvajanjem od Jugoslavije osiguralo da neće ponovo doći do rata. Drugim riječima, ako je vaš standard mir, ishod je na oba mjesta razuman - kaže Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Podsjetimo, Dodik je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dostavio dokumente u kojima se, kako je naveo, ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

 

Serwer to komentariše riječima: "Kada problem vidite u svima drugima, osim u samome sebi, možda je onda ipak do vas".

 

Pitali smo ga kako bi američki dužnosnici, koji će se 4. septembra u Bijeloj kući sastati s Vučićem i albanskim premijerom Avdullahom Hotijem, trebali reagovati ukoliko bi Vučić, kao što to željno iščekuje Dodik, tokom razgovora o Kosovu eventualno spomenuo RS?

 

- To morate pitati njih. Ali, da sam ja danas dužnosnik američke vlade, nasmijao bih mu se i rekao da je obavio svoju dužnost. A potom bih prešao na sljedeću tačku dnevnog reda. Vučić bi tada osjetio olakšanje jer bi ga nezavisnost RS-a stavila u veoma tešku situaciju za koju nema lakog rješenja: ili priznavanje i gubitak svih mogućnosti članstva u EU, ili nepriznavanje i gubitak srpske podrške. Vučića čini sretnim da vidi kako RS onemogućuje normalno upravljanje u Bosni, a ne u Srbiji - zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 95

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još