reakcija sda na radončićevu izjavu

Mahir Dević: Potrebni su dogovori, ne možemo da natjeramo SBB da glasa, ni za svog ni za DF-ovog ministra

Front24.08.20, 17:29h

Mahir Dević: Potrebni su dogovori, ne možemo da natjeramo SBB da glasa, ni za svog ni za DF-ovog ministra
Kantonalna vlada može funkcionisati i bez ova dva ministra, u nekom tehničkom mandatu - kazao je Dević


Nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija sa koronavirusom bit će održana sutra, a pitanje imenovanja ministara u Vladi KS bit će ostavljeno za neki naredni period, potvrdio je to za Faktor predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević.

 

- Trebala je da se razmatra odluka o imenovanju novih ministara, ali s obzirom na novonastale okolnosti neće se sutra naći pred zastupnicima. Sutra će se razmatrati epidemiološka situacija – kazao je Dević.


S obzirom na izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića kako zastupnici ove stranke neće glasati za imenovanje novih ministara, a i na izjave zastupnika DF-a Seada Milavice da se gubi smisao koalicije ukoliko se do kraja sedmice ne imenuju novi ministri, Dević ističe da se njihovi koalicioni partneri moraju dogovoriti.

 

- Što se nas tiče, mi apelujemo da se naši koalicioni partneri SBB i DF dogovore. Mi podržavamo svaku vrstu dogovora. Nije do Stranke demokratske akcije, mi smo bili za to, ali očito je došlo do nekih problema na relaciji SBB-DF, a nadam se da će se to prevazići u narednom periodu. Naravno da se ova situacija tiče i nas, ali šta mi možemo da uradimo u konkretnoj situaciji, ne možemo da natjeramo SBB da glasa, ni za svog ni za DF-ovog ministra. Očito je da je potrebno da se održe neki sastanci i da se naprave dogovori – kaže Dević.

 

Dević ističe kako mu nije poznatO šta je uzrok ovih dešavanja.

 

- Ne znamo šta je tu sporno, to je neki očito politički stav koji je zauzeo SBB. Vlada je u ovom trenutku stabilna i ne postoji nikakva inicijativa za rekonstrukciju Vlade. Kantonalna vlada može funkcionisati i bez ova dva ministra, u nekom tehničkom mandatu, a vidjet ćemo šta će se u budućnosti dešavati, nakon nekih sastanka i razgovora, a u ovom momentu je teško bilo šta kazati – navodi.

 

Kaže da i većina u Skupštini zavisi od toga kako će glasati SBB-ovi zastupnici.

 

Na pitanje da li su sigurni u ruke SDA-ovih zastupnika u Skupštini KS Dević ističe kako se radi o ciljanom spinu koji pokušava da napravi pometnju u Klubu SDA.


- Naravno to ne uspijeva, pravi se jedna medijska hajka i zabluda, vama je kristalno jasno da do sada niko nije napustio Klub SDA, dok su druge klubove, osim Naroda i pravde, zastupnici napuštali. Stalno se prave spinovi i očito je da tu ima utjecaja političkih protivnika koji pokušavaju na taj način da naprave jednu vrstu nereda. Klub SDA je jedinstven potpuno – ističe Dević.

 

Pitali smo ga da li ima političkih razmimoilaženja unutar SDA u Skupštini KS, konkretno s Aljošom Čamparom, a imajući u vidu stavove koje iznosi u medijima, Dević odgovara:

 

- Aljoša Čampara je član Kluba SDA, on ima neke svoje stavove koji su takvi kakvi su. Što se tiče funkcionisanja unutar kluba on je pratio najveći dio važnih stvari kada je glasanje u pitanju. Nadam se da će tako biti i ubuduće – zaključio je Dević.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još