Politički protest i iskaz otpora

Bh. povorka ponosa: Mi smo dio društva i zahtijevamo jednaka prava!

Front23.08.20, 15:50h

Bh. povorka ponosa: Mi smo dio društva i zahtijevamo jednaka prava!
Bh. povorci ponosa, već drugu godinu zaredom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nalaže dodatne mjere sigurnosti, koje niti jednom drugom protestu, iako jesu bili okarakterisani kao skupovi visokog rizika, nisu nametnute, nego su ih nadležne institucije pokrivale, saopćili su organizatori

 

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je alternativnim akcijama obilježio datum na koji se trebala desiti druga protestna šetnja Bh. povorke ponosa.

 

Zbog loše epidemiološke situacije šetnja je odgođena, ali aktivisti iz BiH poručuju javnosti i institucijama da su LGBTIQ osobe dio bh. društva i kao takve zahtijevaju jednaka prava.

 

U sopćenju ističu da Bh. povorka ponosa nije komercijalni događaj, nego neophodan politički protest i iskaz otpora, kao što su to i protesti drugih obespravljenih građana i građanki.

 

Navode da institucije zadužene za provođenje Zakona o javnom okupljanju imaju neproporcionalan pristup protestima za ljudska prava, a protesti sa predznakom LGBTIQ bivaju dodatno pogođeni.

 

- Bh. povorci ponosa, već drugu godinu zaredom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nalaže dodatne mjere sigurnosti, koje niti jednom drugom protestu, iako jesu bili okarakterisani kao skupovi visokog rizika, nisu nametnute, nego su ih nadležne institucije pokrivale – saopćili su organizatori.

 

Kako ističu, stavljanjem ovih mjera sigurnosti na teret organizatora/ica, poručuje se da država nema kapaciteta ili ne želi da pruži potpunu sigurnosnu zaštitu LGBTIQ osobama i drugim učesnicima/ama povorke ponosa.

 

- U praksi, u Kantonu Sarajevo jedino se LGBTIQ protestima stavljanju ovakve dodatne mjere na teret. Ovim mjerama se uslovljava korištenje javnog prostora za protest protiv nasilja, diskriminacije i nejednakog položaja LGBTIQ osoba. Neispunjavanjem ovih uslova mi ne možemo izaći na ulicu i boriti se za ljudska prava - stoji u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još