UPRKOS KRIZI I OPSTRUKCIJAMA, FILMADŽIJE SNIMAJU

Uskoro prvi krimić novog bosanskog filma 'Praznik praznine' Jasmina Durakovića

Kultura21.08.20, 11:56h

Uskoro prvi krimić novog bosanskog filma 'Praznik praznine' Jasmina Durakovića
„Praznik praznine“ je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kuratlić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene


 

Peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, The Final Barrier) nalazi se fazi završne postprodukcije. Film je tokom snimanja imao radni naslov „Sve o ljubavi, knjigama i psima“, ali se sada, odlukom autora i producenata, zove „Praznik praznine“ (Glory of Emptiness).


O promjeni naslova ali i samome filmu reditelj kaže:


 - Ništa neobično. Scenarij sam pisao pod ovim naslovom, ali je na kraju isplivao novi naslov kao odgovarajući. Živimo u vremenu globalne društvene praznine, pa otuda i ovaj poluironični naslov, a ima veze i sa konkretnom pričom filma. Najvažnije je da smo vrlo zadovoljni samim filmom i da vjerujemo da smo uradili dobar posao.


„Praznik praznine“ je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu.  Istovremeno, ovo je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo i posveta „crnom talasu“ ex-yu kinematografije, francuskom art krimiću i filmovima velikih autora poput Romana Polanskog i Alfreda Hitchcocka.


Glavne uloge u filmu igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada sarajevska glumica Ena Kurtalić, dok su značajne uloge u filmu ostvarili: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glodjo, Haris Burina, Slaven Knezović,Mirsad Tuka i Nadine Mičić. 


U filmu se pojavljuje i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, novinarke Kristine Ljevak i konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, koji u film igra i izvodi dva svoja art performansa. Film je sniman na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama „Charlama“ i „Zvono“, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo. O tome Duraković kaže:


- Jedna od ideja filma, osim fikcionalne ljubavne i krimi priče, bila je da priča bude ispričana kao da se događa nekome od nas, nekom od ljudi sa kojima i ja privatno i  umjetnički surađujem. Umjetnost može i treba, po meni, da nas se i lično tiče i zato ovakav hibridni filmski postupak. S druge strane, film je u potpunosti fikcionalna priča i žanrovski je određen kao art krimić.


Direktor fotografije u film je bio Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žižko, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica.  Muziku i zvuk filma radi grupa autora, dok je vizuelni identitet za film uradila Sanja Kulenović.

 

praznik-praznine2

 


Film je urađen sa vrlo skromnim budžetom, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacije za kinematografiju, ali i uz učešće dijela autorske i glumačke ekipe u filmu. Nažalost, izostala je, kao i puno puta dosada, snažnija podrška nadležnih ministarstva kulture ovome projektu. I o ovome reditelj ima svoje mišljenje:

 

- Radi se o već poznatoj situaciji kada je u pitanju bh. film, ali i opstrukcije od strane jednog dijela filmskih radnika u BiH. O tome ćemo sigurno govoriti kada ovaj film izađe na svjetlo dana i bude viđen od strane publike.


Producenti filma su Amira Kudumović i Angelina Albijanić Duraković, dok iza čitavog projekta partnerski stoje UG Scena i DEPO produkcija. Koproducent filma je BHRT.


Potpuni završetak filma očekuje se ove jeseni, dok se festivalska i kino distribucija planira za narednu godinu.


(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još