grupa roditelja postigla svoje ciljeve

Uspjeh peticije za online nastavu u KS: Ne možete gurati tuđu djecu da hodaju po žici ispod koje je provalija od 100 metara!

Front20.08.20, 11:04h

Uspjeh peticije za online nastavu u KS: Ne možete gurati tuđu djecu da hodaju po žici ispod koje je provalija od 100 metara!
Za dva dana peticiju za nastavak online školovanja potpisalo je skoro 900 roditelja. Roditelji su pokazali da im je i te kako bitno ovo pitanje, te da neće dopustiti da im neke komisije ili bilo ko drugi kroji sudbinu njihove djece

 

U vezi sa odlukom o početku školske 2020/2021 godine u KS, roditelji koji su pokrenuli peticiju za online školovanje žele da istaknu da je peticija bila veoma uspješna i da je postignut cilj.

 

Kako su poručii u svom saopćenju za javnost, uvažen je njihov zahtjev i usvojen njima prihvatljiv modalitet. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Peticija nam daje kredibilitet jer iza nje stoji veliki broj roditelja KS i daje nam snagu da istrajemo u našim zahtjevima. Ovom peticijom poručujemo svima da se bez nas neće krojiti sudbina naše djece, te da nema te cijene koju nismo spremni platiti u cilju zaštite naše djece.

 

Zahvaljujemo se ministru Kriviću koji je našao za shodno da sasluša i uvaži naše argumentovane zahtjeve. Drago nam je da prvi čovjek  u sistemu obrazovanja KS razuman, da uvažava argumente i ima senzibilitet prema svim građanima kantona, te da nije nasjeo na stavove nekih članova komisije koji učestvuju u odlučivanju, a  koji nemaju senzibilitet za ovu kategoriju roditelja.

 

Da nije udovoljeno našim zahtjevima mi smo imali spremnu i drugu varijantu, a to je da se obratimo poslanicima skupštine kantona i zatražimo njihovu podršku. U krajnjoj konsekvenci bojkotovali bismo nastavu i veliki broj djece ne bi bio upisan u školu. Veoma smo sretni što nije došlo do tog scenarija.  

 

Za dva dana peticiju za nastavak online školovanja potpisalo je skoro 900 roditelja. Roditelji su pokazali da im je i te kako bitno ovo pitanje, te da neće dopustiti da im neke komisije ili bilo ko drugi kroji sudbinu njihove djece. Možete misliti o sudbini naše djece odlučivala je neka komisija, provedena je sumnjiva formalna anketa u kojoj nije učestvovao veliki broj roditelja. Oni su praktično pokušali donijeti odluku o sudbini naše djece na način da nas ništa ne pitaju i da o tome odlučuju drugi.

 

Mi smo prozreli tu igru, neće proći. Nikakva odluka više neće proći bez nas. Mi imamo svoje predstavnike u Vijeću roditelja, međutim Vijeće nije artikulisalo naše zahtjeve, oni se bave nekakvim populističkim saopćenjima, predlaganjem procedura, pravila i formalnosti.                 

 

U ambijentu gdje je pitanje morala, struke i odgovornosti apsurd, a propisane procedure mrtvo slovo na papiru, aktivnosti i stavovi Vijeća roditelja KS su za nas beskorisni, čak  kontarproduktivni, jer vode relativiziranju ovako krupnog pitanja i otvaraju mogućnosti za donošenje odluka kako to nekom odgovara. Zbog toga Vijeće roditelja KS nema našu podršku ni kredibilitet da učestvuje u bilo kakvim aktivnostima po ovom pitanju bez naših predstavnika. Nama ne trebaju formalnosti i procedure jer znamo da se neće poštovati, tome svjedočimo svaki dan u Sarajevu, nama treba konkretno praktično rješenje kojim ćemo zaštiti zdravlje djece i roditelja KS, a to je da se našoj djeci omogući online nastava. Za nas su prihvatljivi i drugi modaliteti koji podrazumjevaju da naša djeca ne idu u školske klupe, kao naprimjer da ime se šalju elektronski materijali, a da gradivo odgovaraju na kraju mjeseca ili na kraju polugodišta i sl. U svakom slučaju prihvatljivi su nam svi modeli koji uvažavaju naše navedene stavove.

 

Pozivanje na argumente da djeca na online nastavi neće ništa naučiti te da se neće socijalizirati ukoliko se ne vrate u školske klupe je apsurdno. Časovi će trajati efektivno 25 minuta, u ambijentu gdje će učitelji predavati pod stresom, noseći masku i morati više pažnje posvećivati zdravstvenim i sigurnosnim aspektima razreda. Za tih 25 minuta provedenih na času djeca neće ništa više naučiti nego na online nastavi. Nadalje, u takvom ambijentu gdje je fokus na distanci između djece pitanje socijalizacije je besmisleno.

 

Znači, u principu se ne dobija ništa više u odnosu na online nastavu, a može se izgubiti jako puno, ljudski životi. Zbog čega ići u ovaj rizik? Online nastava u ovako složenim uslovima je najbolje rješenje. U svakom slučaju mi nemamo ništa protiv da oni koji to žele pošalju svoju djecu u školske klupe, to je njihov izbor.

 

S obzirom da nismo u mogućnosti da prema nadležnim artikulišemo naše stavove posredstvom Vijeća roditelja, molimo ministra Krivića da dopusti učešće naših predstavnika u radu komisije koja se bavi ovim pitanjima. Na taj način bi izbjegli javno polemisanje, a na što smo primorani jer jedino tako možemo iznijeti naše stavove.

 

Ovom prilikom želimo se zahvaliti medijima posebno Klix-u, Depo-u i Avazu koji su doprinijeli da se naši stavovi i zahtjevi javno objave. Posebno nam je žao što nismo dobili medijski prostor na  Kantonalnoj TV Sarajevo, iako smo to tražili u više navrata.

 

Također, želimo se zahvaliti predsjedniku Sindikata obrazovanja KS, gospodinu Saudinu Sivri, koji je razumio naše stavove i doprinio da se donese za nas prihvatljivo rješenje.

 

Obavještavamo roditelje koji dijele naše stavove da nastave sa potpisivanjem peticije koju mogu potpisati ovdje te da prate naša medijska saopćenja kako bi mogli dalje zajednički koordinirati aktivnosti. Peticija je naše jedino oružje i garant da se odluke o ovom pitanju neće moći donositi bez nas.

 

Onima koji misle da na silu mogu gurati tuđu djecu da hodaju po žici ispod koje je provalija od 100 metara poručujemo da neće uspjeti - navodi se u saopćenju. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još