Testiranje završeno u maju

Da li BH Telecom vrši instalaciju 5G mreže u BiH?! Iz kompanije stiže konkretan odgovor

Tehno18.08.20, 13:33h

Da li BH Telecom vrši instalaciju 5G mreže u BiH?! Iz kompanije stiže konkretan odgovor
Također, najava svih radova BH Telecoma, sa preciznim terminima, se dostavlja nadležnim institucijama i objavljuje na web stranici BH Telecoma, a o čemu svjedoči način na koji je javnost bila upoznata tokom instalacije 4G mreže

 

- Povodom sve učestalijih upita medija, te neosnovanih i netačnih navoda i komentara po društvenim mrežama u kojima se lažno predstavljaju činjenice o instaliranju 5G baznih stanica u Bosni i Hercegovini, ovim putem obavještavamo javnost da BH Telecom ne vrši instalaciju 5G mreže - navodi se iz ove kompanije.

 

Osnovni preduslov za komercijalno puštanje 5G mreže u Bosni i Hercegovini je uređenje regulatornog okvira i adekvatne dozvole koje izdaju nadležne institucije. 

 

- BH Telecom nema instalirane 5G bazne jedinice na svojim baznim stanicama u BiH, niti vrši postavljanje opreme/baznih stanica bez najave. Sa svim informacijama o razvoju 5G mreže BH Telecom redovno informiše javnost i to isključivo činjenicama. Podsjećamo da je BH Telecom prvi u BiH testirao 5G u maju 2020. godine, u kontrolisanim uvjetima na lokaciji u prostorijama BH Telecoma, te nisu provođene dodatne aktivnosti na širenju, niti komercijalizaciji 5G mreže. Sve instalirane antene BH Telecoma koriste se za 2G/3G/4G mrežu, a infrastruktura se postavlja po strogim standardima. Testiranje utjecaja bazne stanice od strane relevantnih tijela je preduslov za upotrebnu dozvolu i puštanje opreme u rad - istakao je v.d. izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa, Adnan Huremović.

 

Također, najava svih radova BH Telecoma, sa preciznim terminima, se dostavlja nadležnim institucijama i objavljuje na web stranici BH Telecoma, a o čemu svjedoči način na koji je javnost bila upoznata tokom instalacije 4G mreže.  

 

- Nažalost, nije prvi put da se na ovakav način neodgovornim postavljanjem dezinformacija po društvenim mrežama nanosi šteta kako BH Telecomu, tako i razvoju i nivou obrazovanja društva u cjelini - naveli su iz ove kompanije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još