BESKRAJNI LABIRINT, A NE MORA BITI

Famozni 'put pacijenta' opet baca prašinu u oči: A zašto ne prepišemo od Njemačke? Gledajte kako je jednostavno...

Hronika16.08.20, 18:18h

Famozni 'put pacijenta' opet baca prašinu u oči: A zašto ne prepišemo od Njemačke? Gledajte kako je jednostavno...
Zdravstvo je bilo loše i prije korone, samo nam je virus otvorio oči. U tome se slažu i novinari i analitičari i pacijenti. Šta je izlaz iz takve situacije?

 

Izvor: Patria

Piše: Rasim Belko 

 


Otkako je koronavirus došao na naše prostore, put pacijenta ključna je tema. Nadležni su već prvih dana obećavali i ohrabrivali nas da imaju plan, da neće biti problema. 


Put pacijenta, u cijeloj Federaciji, a u Kantonu Sarajevo posebno, veliki je problem i teško ga je nazvati putem. Više je to labirint, u kojem mnogi ostaju zaglavljeni i prepušteni sreći.


Ono što redovno čujemo od nadležnih, bez obzira na kojem su nivou, jeste da je naše zdravstvo dobro i da funkcionište. 


Zapravo, u pitanju je prašina koju nam već dvije i po decenije bacaju u oči. Zdravstvo je bilo loše i prije korone, samo nam je virus otvorio oči. U tome se slažu i novinari i analitičari i pacijenti. 


Šta je izlaz iz takve situacije? Napredne zemlje odavno su zdravstvo i obrazovanje razvili na najviši nivo. Nama ne treba izimšljanje tople vode, dovoljno je da u potpunosti prepišemo sistem. 


U tom sistemu ne bi bilo mjesta za one koji su nesposobni a podobni. Zdravstvo bi bilo vraćeno doktorima i zdravstvenim radnicima. 


A kako izgleda zdravstvo u zemlji koju mi iz BiH i sa Balkana gledamo kao modernu utopiju, Njemačkoj, za Patriju je istraživao vjerni čitatelj. 


I prije korone i sada na ovom kijametskom vaktu u njemačkom zdravstvu koje je na nivou države, pored 16 resornih ministarstava (16 saveznih zemalja) postoji i Savezno ministarstvo zdravlja na nivou države (Bundesgesuntcheitsministerium) koje je svojim zakonima između ostalog regulisalo i put pacijenta.


U slučaju bolesti (terapije, i dr.) radnim danom od ponedeljka do petka, obično od 8 do 18 sati svaki osiguranik po zakazanom terminu, a ako je hitan slučaj (akutno stanje) - bez termina, odlazi direktno svom kućnom ljekaru bez ikakve prethodne procedure. Znači, nema nikakve trijaže, nepostoje nikakvi dezinfikacioni tuneli, a pojmovi primarna, tercijalna i sekundarna zdravstvena zaštita su nepoznati pojmovi za obične građane - pacijente. 


Kućni ljekar pacijentu propisuje terapiju ili istog pacijenta, ovisno od bolesti, šalje ljekaru - specijalisti ili u slučaju potrebe u bolnicu. U Njemačkoj i u posljednje dvije godine u Austriji, svaki osiguranik može bez uputnice od kućnog ljekara direktno po svojoj želji ići kod ljekara specijaliste.


Znači, uputnica je obavezna bilo od kućnog ili od ljekara specijaliste samo u slučaju bolničkog liječenja ili odlaska na Radiologiju, uzimanja mjera za razna ortopedska pomagala i sl. 


Ljekar specijalista pacijentu propisuje lijek i piše recept. Pacijent nemora ponovo ići kod svog kućnog ljekara da bi mu napisao recept.
Radnim danom između 19 i 7 sati ujutru, kao i subotom, nedjeljom i praznikom non - stop u slučaju bolesti ukoliko se ne radi o nekom hitnom slučaju, odlazi direktno u najbližu pripravnu (po našem u Hitnu) ljekarsku ordinaciju (Ärztlischebereitschaftspraxis), gdje ordinirajući dežurni ljekar propisuje terapiju ili u slučaju potrebe osiguranika upućuje na bolničko liječenje. 


Ako je hitan slučaj, osiguranik može direktno, bez uputnice, da se obrati u najbliži Urgentni centar koji se nalazi u sklopu svake bolnice ili klinike.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!