Neizvjesno pred početak školske godine

Ministar Krivić otkriva: I sarajevski školarci od septembra u školskim klupama, ali...

Hronika14.08.20, 19:15h

Ministar Krivić otkriva: I sarajevski školarci od septembra u školskim klupama, ali...
Također, kako je naglasio, smanjen broj učenika u učionicama otvorio bu mogućnost za hitnu reakciju u slučaju potrebe, odnosno ako bi se koronavirus pojavio u nekom razredu ili nekoj školi

 

U Kantonu Sarajevo su u toku konsultacije čelnika Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih sa epidemiolozima o tome kako organizovati narednu školsku godinu u uslovima epidemije koronavirusa, kazao je za Oslobođenje Anis Krivić, resorni ministar. Prema njegovim riječima, najrealnija varijanta je da se primijeni kombinovani model praćenja nastave, odnosno da dio učenika nastavu prati u učionicama, a dio online.

 

- Još uvijek nije donesena konačna odluka i konsultacije još uvijek traju. Međutim, najbliži smo rješenju da nastavu u učionicama prate učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih, te prvih razreda srednjih škola. U tom slučaju bilo bi omogućeno da se podijele odjeljenja, kako bi se smanjio broj učenika u jednom odjeljenju. Time bi se osigurali uslovi za održavanje distance u toku nastave, jer bi učenici mogli sjediti po jedan u klupi, kazao je Krivić.

 

Međutim, i dalje ostaje problem održavanja distance među djecom u toku odmora.

 

- Analiziramo iskustva drugih zemalja. Jedno od mogućih rješenja je skraćenje časova na 30 minuta, bez velikog odmora, a da mali odmori traju dva do tri minuta, tek toliko ako neko od učenika ima potrebu otići u toalet. Na taj način bi se svjelokupna nastava, odnosno svi časovi, u toku jednog dana mogli završiti za dva do tri sata, u zavisnosti od broja časova. Tada bi se napravila pauza u toku koje bi se učionice i hodnici dezinfikovali i pripremili za nastavu u drugoj smjeni, pojasnio je Krivić.

 

Također, kako je naglasio, smanjen broj učenika u učionicama otvorio bu mogućnost za hitnu reakciju u slučaju potrebe, odnosno ako bi se koronavirus pojavio u nekom razredu ili nekoj školi.

 

- Prije svega, moram reći da nam je zdravlje djece najvažnije i to je polazišna i ishodišna tačka u cijeloj ovoj priči. To je ono što nam je prioritet. U slučaju da se negdje pojavi koronavirus, sve bi bilo spremno da se taj razred ili cijela škola prebaci na online nastavu. Uostalom, u Sarajevu imamo jako dobra iskustva sa online nastavom. Doduše, u boljoj smo poziciji, nego rrecimo Hrvatska i Srbija, gdje su ministarstva obrazovanja na državnom nivou i koja brinu o daleko većem broju djece. Kanton Sarajevo jer moralo osigurati pristup internetu i tehnologijama za oko 51.000 učenika i mi smo uspjeli u tome, tako da svaki učenik u KS može pratiti online nastavu. Također, lakše nam je nego nekim drugim kantonima, jer raspolažemo većim sredstvima, tako da mi imamo jako pozitivna iskustva sa online nastavom, naglasio je Krivić. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još