FUP i Europol identifikovali osumnjičenog

Iranac izvršio hakerski napad na Općinu Centar u Sarajevu

Hronika14.08.20, 14:57h

Iranac izvršio hakerski napad na Općinu Centar u Sarajevu
Osumnjičeni je navedeni program "Sorena" koristio za tzv. "kriptovanje" podataka na informacionom sistemu, te pojavu tzv. "ransom" poruke, koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje "dekripcije" na naprijed opisan način "kriptovanih" podataka

 

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije, su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Europolom, identifikovali i zadokumentovali osobu koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo "oštećenje računalnih podataka i programa" tako što je 5. i 6. juna ove godine izvršila hakerski napad na informacioni sistem Općine Centar Sarajevo i "UTIC" Sarajevo.

 

Riječ je o državljaninu IR Irana inicijala R.N.G (1993.) koje je koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, te antiforenzičkom zaštitom, "VPN"; VPS", sa lokacijama servera Republika Francuska, SR Njemačka, Kraljevina Holandija, Finska, a koja internet konekcija je služila svrsi prikrivanja stvarne lokacije sa koje se vršio internet napad, i to lokacije Chalus-Iran, (operater telekomunikacija IRANCELL-NET, Teheran), 5. i 6. juna posredstvom interneta, iskoristio "ranjivost" u informacionog sistema u vlasništvu Općine Centar Sarajevo, a potom nakon pribavljanja privilegija "legalnog" korisnika informacionog sistema, na navedenom sistemu neovlašteno instalirao maliciozni računalni program pod nazivom "Sorena".

 

Osumnjičeni je navedeni program "Sorena" koristio za tzv. "kriptovanje" podataka na informacionom sistemu, te pojavu tzv. "ransom" poruke, koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje "dekripcije" na naprijed opisan način "kriptovanih" podataka.

 

Također, 6. juna ove godine osumnjičeni je izvršio istovjetan internet napad i na informacioni sistem UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar Sarajevo), koristeći maliciozni računalni program pod nazivom "Mamba", kojom prilikom je dao instrukcije za plaćanje i ostvarivanje komunikacije "žrtve" i "napadača", te na taj način onemogućio funkcionisanje informacionog sistema "UTIC" Sarajevo.

 

Na opisani način je na štetu Općine Centar Sarajevo i "UTIC" Sarajevo počinjena neutvrđena materijalna šteta, koja se ogleda u vremenu potrebnom za vraćanje informacionog sistema u prethodno ispravno stanje, kao i zastoju u radu općine prilikom izdavanja Uvjerenja građanima.

 

Navedeni internet napad je u istom vremenu izvršen u smjeru informacione infrastrukture u Švicarskoj.

 

Federalna uprava policije je protiv R.N.G (1993.) podnijela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a o čemu će posredstvom Interpola biti obaviještene nadležne službe u IR Iranu, radi poduzimanja daljih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog, saopćeno je iz FUP-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još