Genealogija suradnje

Počelo je i prije osnivanja: Deset neumoljivih dokaza da je DF pričuvna stranka Bakira Izetbegovića

Front05.08.20, 14:36h

Počelo je i prije osnivanja: Deset neumoljivih dokaza da je DF pričuvna stranka Bakira Izetbegovića
Od glasa Komšićeve perjanice Hanke Vajzović u Vladi FBiH 2012. godine pa do rušenja Vlade KS 2019. - dug je spisak poteza koje je Demokratska fronta povlačila u korist Stranke demokratske akcije, tvrdi autor neumoljive analize koja je pred vama...

 

Piše: Suad BEGANOVIĆ

 

Genealogija suradnje DF-a sa SDA počinje prije samog formalnog osnivanja Demokratske fronte. Navest ćemo deset ključnih i glavnih, djelima potvrđenih poteza koje je DF povukao u korist SDA, a koji su objelodanjeni naknadno. Ovdje su izostavljeni mnogi manji oblici saradnje, prešućivanje ideoloških razmirica, neprestani tajni sastanci itd.  


1. Odmah po napuštanju SDP-a, Željko Komšić je svojim odanim kadrovima, kasnijim članovima DF-a, dao uputu da aktivno učestvuju u rušenju tadašnjih vlada predvođenih SDP-om, te da zaštite SDA na svaki mogući način. Tako je zahvaljujući glasu Komšićeve perjanice, Hanke Vajzović, spriječena smjena SDA-ovih kadrova u Vladi FBiH. Vajzović je glasala da je ostanak SDA u Vladi FBiH “vitalni nacionalni interes”, pa je 2012. godine blokirana  smjena SDA-ovih kadrova. Tako je DF prvi put u sam osvit svog nastanka pomogao SDA.


2. Željko Komšić je u otvorenom pismu iz 2018. godine podsjetio Bakira Izetbegovića na tajni sastanak u Mostaru 2014. godine, kada već imamo formirani DF sa izbornim rezultatom. Komšić u tom pismu lično kaže da “rezultat tog sastanka jeste izbor Izetbegovića u Predsjedništvo BiH”. Podsjećamo, radi se o izborima kada je jedan od dva formalna kandidata DF-a za tu funkciju bio Emir Suljagić. Dakle, Komšić je priznao tajni dogovor sa SDA 2014. godine kako bi u Predsjedništvo BiH bio izabran Bakir Izetbegović. Također, 2018. u kampanji se ipak doticao bošnjačkog člana Predsjedništva, ali je napadao samo SDP-ovog kandidata, dok je prešutio Šefika Džaferovića.


3. Na istim izborima 2014. godine DF je imao dva kandidata za Predsjedništvo BiH, Bošnjaka Emira Suljagića i Hrvata Antu Popovića. Četiri godine poslije će tvrditi da su dva kandidata ljevice antipatriotski čin i podjela glasačkog tijela. Jasno je i zašto DF čas misli da oni smiju dijeliti glasačko tijelo, dok drugi ne smiju, jer Komšić priznaje da je tada već svakako dogovorio podršku Bakiru Izetbegoviću. Osim Izetbegovića i Čovića ranije, Komšić će pomoći i ulazak Fikretu Abdiću u vlast 2016. godine.


4. Koliko je DF-u stvarno stalo do poražavanja Dragana Čovića, govori podatak da je DF-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda 2014. godine, spomenuti Anto Popović, dobio 7179 glasova. Ova cifra najbolje govori koliko je DF ulagao u njegovu kampanju protiv 'dušmanina' Čovića. Ako je namjera pobjeđivanja Čovića iskrena i ako je to najveća prijetnja, zašto Emir Suljagić, drugi DF-ov kandidat tada, nije odustao, jer su tako mogli omogućiti pobjedu Popoviću? Nisu tada tražili ni od SDP-ovog kandidata Bakira Hadžiomerovića da odustane od kandidature da se porazi Čović. Zaključak je jasan: Čovića je izgleda u DF-u važno pobijediti samo ako je protivkandidat za fotelju čovjek po kojem privatna stranka i nosi ime, Željko Komšić. Patriotizam je za DF samo kad se Komšić kandidira, a kada se ne kandidira, tada može pobijediti i Čović.


5. Željko Komšić je odanost prema SDA dokazivao i tokom cijelog mandata u Parlamentu BiH, kada za četiri godine od 2014. do 2018. godine nije postavio niti jedno jedino zastupničko pitanje. Jednostavno, za Komšića je vlast SDA-HDZ-SDS savršena, pa nije osjećao potrebu da išta propitkuje i analizira, niti SDA smije propitkivati. Od famoznog medijskog sukoba sa Bakirom Izetbegovićem, već punih osam godina, DF je najbolji saradnik SDA. Napomenimo ukratko kako je DF prespavao aferu „Asim“, djevojčicu Nadin, probleme na KCUS-u, respiratore osovine Solak-Novalić, napade SDA na pripadnika Armije BiH Igora Stojanovića.


6. Pred izbore 2018. godine DF ponovo potencira priču o ujedinjenju ljevice i uvlačenju drugih stranaka u zagrljaj sa SDA. DF izlazi sa „spektakularnim“ prijedlogom gašenja SDP-a uoči tih izbora 2018. godine, što je sada potpuno jasno kao SDA plan. Nakon raspada tog plana i ponovnog pokušaja u postizbornoj koaliciji DF će se pomiriti sa Enverom Bijedićem, uprkos činjenici da su nekoliko mjeseci Komšić i Bijedić jedan za drugoga bili kriminalac i alkoholičar. Njima će se pridružiti i Miro Lazović, glavni medijski propagator uvođenja ljevice pod skute SDA, čija će saradnja sa SDA u Vijeću ovih dana koštati građane parka Hastahana.


7. Važno je da napomenemo da je DF 2014. godine HDZ-u BiH u vlasti prepustio ne samo sve hrvatske ministarske funkcije u Vladi FBiH, nego im je dodatno dato i srpsko ministarsko mjesto– ukupno 6. Na to su još u HDZ-u dobili i 3 državna ministra. Sve to HDZ dobija sa 7 – 8 % glasova u državi. Dakle, DF uz SDA svom najbližem partneru Čoviću daje vlast po sistemu: jedan procenat glasova – jedno ministarstvo. HDZ do današnjeg dana uživa u istim funkcijama i grčevito se bori protiv formiranja nove vlade FBiH.


8. Napominjemo, koalicija SDA-DF je govorila nakon ovih izbora da nema govora da će dozvoliti da se Vijeće ministara formira bez Vlade FBiH, što je bila još samo jedna u moru „patriotskih laži“. HDZ BiH je izašao prezadovoljan politikom DF-a, čiji su raniji hercegovački kadrovi u skupštinama i vijećima, što formalno, što neformalno, bili u službi HDZ-a. DF je pristao da se i pozicije podijele na hrvatske i bošnjačke po liniji Ivan Sedlo. Javna je tajna da se u centrali HDZ-a smiju DF-u i smatraju ih veoma korisnim.


9. DF je nakon dva izborna ciklusa sa SDA u problemu kako prodati priču da je DF multietnička stranka. Trenutno, vjerovatno više nebošnjaka ima u članstvu SDA nego DF-a. Naime, DF ima 0 zastupnika Srba ili Hrvata na svim parlamentarnim razinama. Isto tako, DF nije imao pregovarača osim Bakira Izetbegovića, koji u Vijeću ministara BiH dogovora da SDA i DF-u pripada 7 pozicija, od kojih su sve bošnjačke, čime DF potvrđuje bošnjačku „reprezentativnost. Od jedanaest mjesta u Vladi FBiH, 10 je faktički bošnjačkih i jedno „ukrasno“ srpsko, a i ono je pripalo SBB-u. Matematika je jasna, DF nije multietnička stranka.


10. DF je bio ključni igrač u rušenju Vlade Kantona Sarajevo, a čije su rušenje objavili 13.12. 2019. godine. Međutim, stvarnom lideru Bakiru Izetbegoviću se „omaklo“ da posvjedoči kako je rušenje vlade naredio više od pola godine ranije, 17. maja iste godine. DF-u je trebao prostor od šest mjeseci da izmisli tobožnje principijelne razloge i kojekakve „afere“ za rušenje vlade. Danas, DF je direktno odgovoran za opšti zdravstveni nemar prema građanima KS. Također, ljubav DF-a i SDA je tolika da će SDA kadrovi biti imenovani u EP sa pozicija koje su, uslovno rečeno, pripali DF-u poput slučaja Andelije.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 134

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još