BIT ĆE TO OGROMNA PROMJENA NA TRŽIŠTU

Facebook i Google morat će plaćati medijima objave vijesti: Ova država prva će ih na to prisiliti...

Biznis Klub31.07.20, 19:02h

Facebook i Google morat će plaćati medijima objave vijesti: Ova država prva će ih na to prisiliti...
Mnoge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele

 

 

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vijesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta, javlja AJB.


Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internetskih kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar finansija Josh Frydenberg.


"To bi bilo pošteno za poslovanje australskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje", dodao je Frydenburg novinarima u Melbourneu. "U pitanju je budućnost australskog medijskog okoliša."


Taj potez je uslijedio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strožije regulative širom svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrebu tržišne moći, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.


Neuspjeli pregovori


Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebooka i Googlea da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korištenju njihovog sadržaja.


Pregovori nisu urodili plodom pa Canberra najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade donijeti zakonske obaveze.


Google kaže da uredba ignorira "milijarde klikova" koje šalje australskim medijskim kućama svake godine. 


"To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da će australska vlada prije intervenirati nego pustiti da tržište samo radi", izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Googlea za Australiju i Novi Zeland. "Ne čini ništa da riješi osnovne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vrijeme."


Facebook zasad nije odgovorio na zahtjev agencije Reuters za komentarom.


Reakcija Australije


Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto uslijed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.


"Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australska vlada prva je na svijetu koja je reagirala", rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.


Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.


Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Googleu i Facebooku, rekao je Frydenberg.


Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele.


Medijske kompanije u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su donijeti nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isječke iz njihovih novinskih članaka.


Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isječke evropskih medijskih kuća, dok je najveća njemačka medijska kompanija, Axel Springer, dopustila da na tražilici budu njene vijesti kada padne posjećenost njenih stranica.

 

(AJB/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!