ISKUSTVA NISU DOBRA

Zašto pacijenti umiru kada dospiju na respirator? Stopa smrtnosti narasla je čak na 53 posto...

Hronika30.07.20, 21:53h

Zašto pacijenti umiru kada dospiju na respirator? Stopa smrtnosti narasla je čak na 53 posto...
Evidentno je prema medijskim izvještajima da i Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim zemljama, umire veliki broj pacijenata koji su spojeni na respiratore. Jedan od posljednih takvih slučajeva je Salko Bukvarević, koji je na respiratoru proveo jedan dan

 

 

Jedan od pet pacijenata koji su bili hospitalizirani u Njemačkoj zbog koronavirusa podlegao je bolesti, a stopa smrtnosti narasla je na 53 posto za one koji su dospjeli na respirator, pokazalo je novo istraživanje.


Podatke od ukupno 10 hiljada pacijenata koji su boravili u 930 njemačkih bolnica između 26. februara i 19. aprila analizirala je njemačko Interdisciplinarno udruženje za intenzivnu njegu i hitnu medicinu, Tehnički univerzitet u Berlinu i podružnica zdravstvene osiguravateljske grupe AOK, WIdO.


Evidentno je prema medijskim izvještajima da i Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim zemljama, umire veliki broj pacijenata koji su spojeni na respiratore. Jedan od posljednih takvih slučajeva je i rahmetli Salko Bukvarević, koji je na respiratoru proveo jedan dan.


Da li ovakve studije imaju uporište, te kakva su iskustva kod nas, Raport je pitao anesteziologa dr. Ismeta Suljevića. Međutim, on kaže kako ne bi komentirao rezultate studije, jer su to njihova iskustva.


- Nezahvalno je komentirati jer svako ima pravo na svoje iskustvo. Ipak, vjerovatno postoje dokazi zašto su njemačke kolege to zaključile i iznijele u javnost.
Međutim, treba znati da imamo posla sa nepoznatim virusom, te da ne postoji evidence base na osnovu iskustva medicine, da bi se izvlačili potpuno utemeljeni zaključci - kaže dr. Suljević.


Dodaje da objektivno možda još nije ni vrijeme za takve studije, jer ljudi koji se bave Covid-19 još nemaju prilike za konkretna istraživanje od silnog posla s kojim su trenutno suočeni“, navodi dr. Suljević.


Na pitanje kakva su iskustva u našoj zemlji, dr. Suljević kaže da je još rano o tome govoriti.


- Kada su pitanju kliničke stvari, mi smo na početku, barem što se tiče Kantona Sarajevo. Prerano je za izvlačenje zaključaka.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još