koncesija na 30 godina

Novi veliki projekat biznismena koji je zaslužan za 'zlatnu groznicu' u BiH: Biće posla za stotinu radnika...

Biznis Klub28.07.20, 16:41h

Novi veliki projekat biznismena koji je zaslužan za 'zlatnu groznicu' u BiH: Biće posla za stotinu radnika...
Cjelokupni vijek trajanja projekta( koncesije) - od istraživanja, pa preko eksploatacije do prerade, trajat će 30 godina

 

 


Općinsko vijeće Vareš dalo je saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma na području Duboštica-Tribija, općina Vareš.
Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona ranije je Općinskom vijeću i načelniku uputilo dopis u kojem se tražila saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma od strane privrednog društva “Seven Plus” d.o.o. Sarajevo.


Prema registru poslovnih subjekata, osnivač kompanije je Miloš Bošnjaković, koji je poznat kao jedan od osnivača firme Adriatic Metals koja je zaslužna za “zlatnu groznicu” u Varešu, nakon što je otkrila vrijedne zalihe metala na lokalitetima Rupice i Veovača, piše BiznisInfo.


Prema podacima sa internet stranice firme Adriatic Metals, Bošnjaković ima 8,9 posto dionica te kompanije. On je nedavno napustio menadžersku poziciju u toj firmi. S druge strane, on je vlasnik 100 posto kapitala u firmi “Seven Plus”.


Inače, kako se navodi u dokumentaciji usvojenoj na Općinskom vijeću, kompanija “Seven Plus” planira eksploataciju rude kombinovanim metodama (površinskim kopom i podzemnom eksploatacijom) kao i preradu rude.


U toku istraživanja planira se angažovati 61 zaposlenik. Godišnji plan proizvodnje iznosi 350.000 tona rude uz angažovanje 120 radnika.


Predviđena sredstva za jednokratnu koncesionu naknadu i geološka istraživanja su 7,6 miliona KM.


Obzirom da investitor ne posjeduje znanje o potencijalnim rezervama i kvalitetu rude, a što će se utvrditi nakon završetka istraživanja, izuzetno je teško odrediti tehničke detalje budućeg poslovanja te se bazira na dosadašnjim dostupnim podacima i pretpostavkama.


Nastavak teksta i dokumentaciju možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!