FOTO/ Turbulencije pred izbore

Muhamed Fazlagić Fazla novi predsjednik Građanskog saveza, iz članstva izbrisan bivši predsjednik

Front28.07.20, 10:22h

Muhamed Fazlagić Fazla novi predsjednik Građanskog saveza, iz članstva izbrisan bivši predsjednik
Na vanrednom kongresu GS Muhamed Fazlagić izabran za novog predsjednika

 


U Sarajevu je održan vanredni kongres Gradjanskog saveza (GS) na kojem su delegati jednoglasno izabrali Muhameda Fazlagića za novog predsjednika na mandat od dvije godine. Za generalnog sekretara ponovo je izabran Ozren Blagovčanin, dok je nova predsjednica Glavnog Odbora Alma Gutić.

 

Kongres je ocijenio da je odluka GS da 2018. na izbore izadje u koaliciji sa Demokratskom frontom (DF) bila odgovorna prema Bosni i Hercegovini jer je to doprinijelo istorijskoj pobjedi Željka Komšića nad Draganom Čovićem. Nadalje, zaključeno je da GS treba nastaviti voditi politiku odbrane interesa građanske BiH bez obzira na političke posljedice po stranku.

 

U tom smislu, organi GS su jednoglasno donijeli odluku da na predstojeće lokalne izbore ponovo izađu u koaliciji sa DF, kao i ostalim subjektima i pojedincima u sklopu projekta ujedinjenja građansko-lijevih stranaka koje su članice pokreta SPD.

 

- GS će u narednom periodu afirmisati puno novih ljudi u političkom životu BiH, što je i do sada bila praksa stranke. GS poziva sve lijeve i patriotske snage u BiH da se prestanu baviti međusobnim podmetanjima i da se fokusiraju na izazove koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom. Posebno je važno da se pruži puna podrška NATO putu naše zemlje koji je konačno otkočen, a koji može postati realnost u srednjem roku - saopćeno je iz GS-a.

 

Zbog grubog kršenja odredbi statuta i nanošenja štete Građanskom savezu, iz članstva je izbrisan bivši predsjednik Nihad Čolpa kojem je dvogodišnji mandat već bio istekao 9.9.2019, dakle dvije godine od održavanja prvog kongresa GS.

 

colpa

Nihad Čolpa

 

Na kraju, usvojene su i deklaracije i politike koje će javnosti biti predstavljene u saradnji sa partnerima iz DF i drugima koji su spremni na odgovornu politiku prema BiH koja stavlja interese države ispred uskih ličnih ambicija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još