VIDEO/ Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

Stanje epidemije se ne uvodi ponovo, već prvi put... Zasad neće biti novih mjera, ali postoji mogućnost vraćanja starih

Front17.07.20, 20:30h

Stanje epidemije se ne uvodi ponovo, već prvi put... Zasad neće biti novih mjera, ali postoji mogućnost vraćanja starih
Za sada treba reći da zdravstveni radnici rade dobro ali su preumorni i na izmaku su snage, kaže Čerkez

 

Gost Dnevnika 2 Televizije Bosne i Hercegovine bio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. Sa njim smo govorili o proglašenju epidemije za područje Federacije BiH.

 

Odluka je donesena nakon analize trenutne situacije sa virusom korona, kazao je Čerkez.

 

- Nakon što je nekoliko kantona zatražilo dozvolu da uvedu stanje epidemije, mi smo u saglasnosti a ostalim institucijama proglasili stanje epidemije u FBiH. Želim naglasiti da se stanje epidemije ne uvodi ponovo, kako neki mediji pišu, već prvi put u FBiH. Prvi put je bilo uvedeno stanje prirodne nepogode koje je ukinuto. Ovo omogućava bolju operativnost Kriznog štaba i Federalnog ministarstva zdravstva. Bolje raspolaganje finansijskim sredstiva, operativnost, mobiliziranje novih izvora iz Fedracije i bolju mogućnost borbe protiv kovida.

 

Sve mjere koje su prethodno donesene i koje su na snazi sada se mogu puno brže, istakao je on.

 

- U ovom trenutku neće biti nikakvih dodatnih mjera ali ne isključujemo mogućnost dovođenja bilo koje mjere, npr. samoizolacije ako to situacija bude zahtjevala. Mi to ne bi htjeli. Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Sve veći je priliv pacijenata u bolnice i mi moramo se odgovorno ponašati. Ne samo zbog zdravlja drugih nego i zbog zdravstvenog sistema, jer ako dođe do naglog povećanja pacijenata u bolnice pitanje je kako će se to riješiti.

 

Za sada treba reći da zdravstveni radnici rade dobro ali su preumorni i na izmaku su snage, kaže Čerkez.

 

- Mi smo dali mogućnost i mogućnost ostaje da svaki kanton procijeni svoju situaciju i da donosi mjere na nivou kantona koje su strožije. Mi smo dali neki okvir da bi prekinuli širenje korone, ali ne isključujemo mogućnost uvođenja i mjera na nivou cijele Federacije.

 

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još