Hoće li biti novih mjera za građane?

Federacija BiH proglasila stanje epidemije zbog koronavirusa

Hronika17.07.20, 13:27h

Federacija BiH proglasila stanje epidemije zbog koronavirusa
Ova naredba stupa na snagu na dan objavljivanaj u Službenim novinama FBiH, odnosno od dana 17. jula


Federalno ministarstvo zdravstva je proglasilo epidemiju zarazne bolesti Covid-19. Odluka je objavljena danas u Službenim novinama FBiH.

 

"Za vrijeme trajanja epidemije zarazne bolesti Covid-19 preuzimaju se sljedeće mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti- vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji FBiH i provođenje mjera u vezi s vršenjem tog nadzora; karanten; osiguranje potrebnih rezervi vakcina, kada vakcine budu dostupne, imunizacijastanovništva kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada FBiH", navodi se u drugoj tački naredbe.

 

Mjere se finansiraju iz sredstava Budžeta FBiH shodno finansijskim mogućnostima u fiskalnoj godini.

 

Ova naredba stupa na snagu na dan objavljivanaj u Službenim novinama FBiH, odnosno od dana 17. jula.

 

Kako je ranije rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog širenja koronavirusa ne bi imalo implikacije po stanovništvo nego podrazumijeva olakšavanje procedura za relevantne institucije uključene u problem, odnosno osiguranje dodatnog novca iz federalnog budžeta u slučaju potrebe.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još