Održana redovna godišnja sjednica Skupštine

P.E.N. Centar u BiH dobio 20 novih članova i dvije počasne članice: Ovo su njihova imena

Kultura08.07.20, 10:40h

P.E.N. Centar u BiH dobio 20 novih članova i dvije počasne članice: Ovo su njihova imena
Neizmjerna čast za bosanskohercegovački P.E.N. Centar svakako je poželjeti dobrodošlicu višestruko nagrađivanim i međunarodno priznatim književnicama, novim počasnim članicama: Dubravki Ugrešić i Svetlani Slapšak

 

Skupština P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini je na redovnoj godišnjoj sjednici za 2020. godinu donijela niz odluka u cilju kvalitetnijeg budućeg rada udruženja.

 

Prva od njih svakako je osnivanje Odbora za spisateljice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, po uzoru na PEN International Women Writers Committee.

 

"Odbor za spisateljice osniva se po ugledu na istoimenu organizaciju Međunarodnog PEN Centra, a ima za cilj promicati probleme s kojima se suočavaju spisateljice u Bosni i Hercegovini.Posebnu pažnju želimo posvetiti pitanjima rodne neravnopravnosti u bosanskohercegovačkom društvu, te izazovima s kojima se spisateljice (ali i žene uopšte) suočavaju kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi svog djelovanja. Smatramo da osnivanjem ovog odbora možemo doprinijeti osnaživanju i umrežavanju spisateljica, te poticati na pozitivne promjene u našem društvu. Odbor za spisateljice pri PEN centru Bosne i Hercegovine nastojat će širiti svoju mrežu, te surađivati sa ostalim odborima Međunarodnog PEN centra, ali i drugih organizacija, koje promiču ideje ravnopravnosti i slobode pisaca i spisateljica u cijelom svijetu", kaže Lejla Kalamujić, uvažena bh. književnica i članica P.E.N. Centra u BiH, te voditeljica Odbora za spisateljice.

 

Neizmjerna čast za bosanskohercegovački P.E.N. Centar svakako je poželjeti dobrodošlicu višestruko nagrađivanim i međunarodno priznatim književnicama, novim počasnim članicama: Dubravki Ugrešić i Svetlani Slapšak.

 

Kako je saopšteno iz P.E.N. Centra u BiH, iznimno su ponosni na prijem ukupno 20 novih članova udruženja, te srdačnu dobrodošlicu i uspješnu buduću saradnju želimo cijenjenim: Dževadu Karahasanu, Almiru Bašoviću, Vahidinu Preljeviću, Mehmedu Đedoviću, Ajli Demiragić, Dinku Krehi, Elmi Tataragić, Edinu Krehiću, Faizu Softiću, Marijanu Grakaliću, Dariji Žilić, Nadiji Rebronji, Gorčinu Dizdaru, Lani Bastašić, Matiji Bošnjaku, Tanji Šljivar, Alidi Bremer, Ervinu Jahiću, Emsuri Hamzić i Seidi Beganović.

 

P.E.N. Centar u BiH će, skupa sa novim članstvom, time i mnogobrojnijom Skupštinom, težiti što uspješnijem radu u budućnosti, zajedno sa novoizabranom predsjednicom Skupštine, uvaženom pozorišnom rediteljicom i prevoditeljicom, Tanjom Miletić Oručević.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!