DAČIĆ NAKON PROTESTNE NOTE MINISTRICE TURKOVIĆ

Miloševićev nasljednik poručio BiH: Neće se Srbija nikome izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe!

Front07.07.20, 19:04h

Miloševićev nasljednik poručio BiH: Neće se Srbija nikome izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe!
Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni? - zapitao se Dačić

 


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva spoljnih poslova BiH, datirana na ponedjeljak, upućena MSP-u Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem putem mejla i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe, prenosi Glas Srpske.


On je to rekao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant tzv. Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za, kako se navodi, ratni zločin počinjen nad Srbima.


Nakon toga predsjedavajući Predsjedništa Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadorku BiH Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.


- Pošto je MSP Srbije od strane ambasadorke Aide Smajić obavešteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Đorđevica na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće biti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Dzaferovića, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BIH vrati u Beograd - rekao je Dačić agenciji Tanjug.


Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.


- Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni? - zapitao se Dačić.


Dodao je i da se jedino rasvijetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može ostvariti trajno pomirenje.


Prema njegovim riječima, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Muslimana, zbog čega odbijamo tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu.

 

(Glas Srpske/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još