INFOGRAFIKA/ U BiH i Srbiji manji skok

Karta New York Timesa o koronavirusu: Susjedna Hrvatska je jedina crvena u Evropi

Hronika27.06.20, 14:02h

Karta New York Timesa o koronavirusu: Susjedna Hrvatska je jedina crvena u Evropi
Jedino je Hrvatska u cijeloj Evropi trenutno zemlja s najjačim porastom broja zaraženih covidom-19. Čak su Srbija i BiH, koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od Hrvatske umjerenije boje

 

 

Mada se čini kako se u nekim zemljama pandemija koronavirusa smiruje, broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikad te se svakodnevno prijavljuje više od 100.000 novih slučajeva zaraze.

 

New York Times (NYT), američke novine sa sjedištem u New Yorku, koje su osvojile 130 Pulitzerovih nagrada, redovito prati sve najnovije informacije povezane s covidom-19 te čitateljima predstavlja interaktivne grafikone i tabele u kojima se mogu vidjeti najnoviji podaci o broju umrlih, ukupnom broju slučajeva i pojavi novih žarišta.

 

Hrvatskog čitatelja je ovih dana mogla iznenaditi ažurirana svjetska karta koronavirusa na stranici portala NYT na kojoj je Hrvatska jedina zemlja u Evropi označena jarko crvenom bojom (slika dolje).

 

Jarko crvena Hrvatska je stvar statistike

 

Mnogi građani Hrvatske prirodno će postaviti pitanje – pa zašto smo mi jedini crveni? Ovo pitanje ima smisla jer i druge evropske države imaju žarišta koronavirusa; dapače, Hrvatska ima mnogo manje slučajeva od Italije, Francuske, Britanije i slično.

 

karta-korona

 

 

No, razlog zašto je Hrvatska tako jarko istaknuta jest taj da ova specifična interaktivna karta prikazuje pojavu žarišta, odnosno porast broja novih slučajeva. One zemlje kod kojih pada broj zabilježenih infekcija obojene su u plavu boju (Velika Britanija, Poljska i Grčka), a one kod kojih je broj novozaraženih stabilan i nepromijenjeno u svijetlu oker boju (Rusija, Francuska, Italija itd.). One države u kojima je zabilježen porast slučajeva koronavirusa su narančaste ili crvene; ovisno o jačini rasta – svjetlije narančasta govori o slabom porastu novozaraženih, tamnija narančasta o srednjem, a crvena o značajnom.

 

Dakle, jedino je Hrvatska u cijeloj Evropi trenutno zemlja s najjačim porastom broja zaraženih covidom-19. Čak su Srbija i BiH, koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od Hrvatske umjerenije boje; one su svjetlije narančaste. To ne znači da je Hrvatska najgora po broju slučajeva ili da je najrizičnija zemlja u Evropi, to samo govori o tome da je vrlo brzo skočila s nula infekcija na skoro 100 dnevno.

 

Ova karta, dakle, ne prati ukupan broj slučajeva nego naprosto porast novih slučajeva. Hrvatska je tako jedna od zemalja u Evropi s najmanjim brojem zaraženih, no u postotnom smislu posljednjih dana bilježi velik rast novih slučajeva.

 

Ostatak teksta čitajte na Index.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!