uputili poziv institucijama

CIK BiH traži zaštitu izbornog procesa, već počele zloupotrebe, umrli i dalje glasaju

Front25.06.20, 16:06h

CIK BiH traži zaštitu izbornog procesa, već počele zloupotrebe, umrli i dalje glasaju
Centralna izborna komisija BiH također poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH i nadležne istražne organe

 

Centralna izborna komisija BiH je danas uputila poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu za održavanje hitnog zajedničkog sastanka radi razmjene potrebnih informacija sa ciljem zaštite izbornog procesa za Lokalne izbore 2020. godine.

 

Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule.

 

- Centralna izborna komisija BiH ulaže značajne napore radi spriječavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Odredbom  člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, propisano je da su svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništima BiH obavezni  pomagati organima nadležnim za provedbu izbora – navodi se u saopćenju Centralne izborne komisije BiH.

 

S tim u vezi CIK BiH apeluje da sve institucije u okviru svoje nadležnosti poduzmu potrebne aktivnosti u cilju što bolje međusobne saradnje i podrške kako bi svi počinitelji krivičnih djela iz oblasti povreda izbornog prava bili procesuirani u što kraćem roku.

 

Centralna izborna komisija BiH također poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH i nadležne istražne organe.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!