POJASNIO I ŠTA TO SVE ZNAČI

Čampara traži potpunu reformu policije u KS: Miješanje politike je nedopustivo, to je hronična slabost BiH!

Front14.06.20, 09:42h

Čampara traži potpunu reformu policije u KS: Miješanje politike je nedopustivo, to je hronična slabost BiH!
U svom obrazloženju Čampara je naglasio da uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo zahtijeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu

 

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara traži potpunu Reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo.


Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za utorak 16. juna Čampara će podnijeti inicijativu za reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo po uzoru na Distrikt Brčko. 


U svom obrazloženju Čampara je naglasio da uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo zahtijeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu.


-Miješanje politike u profesionalni rad policije je hronična slabost u Bosni i Hercegovini, uključujući i stanje u Kantonu Sarajevo u neprihvatljivoj mjeri. Kanton Sarajevo se nosi sa kompleksnim izazovima u javnoj sigurnosti sa nedovoljno dobrim rezultatima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, te drugih oblika ozbiljnog kriminala koji negativno utiču na stvaranje sigurnog okruženja za građane, kao i  za hiljade turista i posjetilaca' - ističe Čampara.


On smatra da bi ovakva reforma trebala predstavljati jedan od kamena temeljaca koji će omogućiti Kantonu Sarajevo napredovanje ka svojim zasluženim društvenim i ekonomskim potencijalima. Njom bi se proširila nezavisnosti Uprave policije Kantona Sarajevo kako bi se omogućilo profesionalnije, transparentnije i odgovornije djelovanje. 


-Policija nezavisna od nepriličnih političkih upliva je obilježje modernih i demokratskih policijskih sistema. Uprava policije Kantona Sarajevo već posjeduje cijeli opseg operativnih, logističkih i administrativnih i finansijskih mehanizama za pružanje efikasne policijske usluge građanima. Nezavisnost policije također predstavlja važan preduslov za unapređenje odgovornosti i transparentnosti koji predstavljaju sastavne komponente dobre vladavine i vladavine zakona u demokratskim sistemima - navodi Čampara.


Inicijativa podrazumijeva da Skupština Kantona Sarajevo ovim nalaže Vladi Kantona Sarajevo da uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vođstvom Komesara policije Kantona Sarajevo da pripremi novi Zakon o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažuriranu verziju Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno. Rok za to bi bio 90 dana.


Nadalje,  upostavi ekspertnu radnu grupu pod vođstvom Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da razvije pravne i administrativne mjere neophodne za institucionalno repozicioniranje preostalih obaveza, te za gašenje pravnog karaktera Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pruže pomoć koliko je potrebno. Rok je 90 dana.


Također, uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vođstvom Premijera Kantona Sarajevo da isplanira pravni, finansijski i administrativni put za izgradnju novog, modernog i adekvatnog sjedišta za Upravu policije Kantona Sarajevo u cilju efikasnijeg pružanja policijskih usluga građanima; Rok i za ovo je 90 dana.


Podršku navedenoj inicijativi dali su i Ambasada SAD-a i OHR. 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još