užitak koji se pamti

Orgazam može biti još veći: Ko su sretnice koje doživljavaju lančane orgazme i imaju li i muškarci G tačku?

DEPO PLUS13.06.20, 13:07h

Orgazam može biti još veći: Ko su sretnice koje doživljavaju lančane orgazme i imaju li i muškarci G tačku?
Vrijeme potrebno da dođemo do orgazma ovisi o nizu faktora: razini uzbuđenja, razini stresa, umoru, odnosom s partnerom, ometanjima iz okoline


Upoznajte još bolje svoje tijelo, a i tijelo onoga ili one s kojima dijelite strastvene trenutke. Bit će još bolje...

 

Jeste li ikada razmišljali o tome što sve stoji iza postizanja seksualnog vrhunca? Ako nemate problema sa svršavanjem možda i niste, jer sve se kod vas događa lako i prirodno. Ali, puno je tu zanimljivosti koje vas mogu navesti da još bolje upoznate svoje tijelo, a i tijelo onoga ili one s kojima dijelite strastvene trenutke, pa tako i veliki O može postati još veći.

 

I žene mogu prerano svršiti


Sigurno ste puno čuli o preuranjenoj ejakulaciji kod koje muškarci dođu do vrhunca uz vrlo malo seksualne stimulacije, obično čim seks počne, a nekada i prije toga. Preuranjena ejakulacija, procjenjuje se, pogađa 20 do 30 posto muškaraca, ali prebrzo dosezanje vrhunca nije rezervirano samo za njih. Portugalsko istraživanje provedeno među ženama i objavljeno u publikaciji Sexologies pokazalo je da je oko 40 posto ispitanica svršilo prije nego što su namjeravale ili očekivale, a kod tri posto to se događa stalno.

 

No, među ženama je puno rašireniji problem nemogućnost dosezanja orgazma. Prema studiji provedenoj 2018. i objavljenoj u publikaciji Journal of Sex and Marital Therapy taj problem povremeno ili stalno pogađa od deset do 40 posto žena.

 

Ne očekujte eksploziju baš od svakog orgazma


Mislite li da u nečemu griješite jer vas ne tjera baš svaki orgazam na vrištanje, a i vrh glave ne eksplodira vam uvijek, promislite još malo. Od nekih orgazama kao da letimo u beskraj, ne zovu ih Francuzi bez razloga „mala smrt” (la petite mort), drugi su nježni i slatki, ali svima je zajedničko to što nam pružaju užitak.

 

Ako ipak niste zadovoljni snagom svojih klimaksa, možda je vrijeme za učenje, kaže seksualna edukatorica Betty Dodson, autorica knjige Sex for One and Orgasms for Two. Odvojite vrijeme za sebe - masturbiranjem možete naučiti što vas uistinu uzbuđuje, ali i spoznati raspon svojih orgazama. A to što ste naučili poslije lijepo podijelite s partnerom, predlaže Dodson.

 

Mozak je spolni organ


Kako će proći sutrašnja prezentacija, hoću li moći platiti sve one račune, moram se naručiti kod frizera... ako tijekom seksa razmišljate o svemu drugom osim o seksu jasno je da od seksa nećete doživjeti bogznašto. No, koncentrirate li se na ono što se upravo događa u spavaćoj sobi mogli biste doživjeti svašta lijepoga.

 

Studija objavljena 2017. u publikaciji Journal of Sexual Research otkriva da se sposobnost dosezanja orgazma kod žena povećala 30 posto nakon programa mindfulnessa (pomnosti) s četiri ili s osam termina. I meditiranjem možete izoštriti fokus – istraživanje objavljeno 2018. u Journal of Sex and Marital Therapy pokazalo je da su žene koje su meditirale imale bolje rezultate na mjerenju seksualnog funkcioniranja i želje od onih koje nisu meditirale.

 
G točka: i muškarci je imaju


G točka je malo područje unutar vagine koje je teško pronaći (neki kažu da je mitsko, poput El Dorada), ali kada ga pronađete, ne ginu vam orgazmi od kojih se sve trese. Imaju li i muškarci takvu zapaljivu točku?

 

Da, imaju. Kako kaže voditelj urologije na University of Illinois u Chicagu, Craig Niederberger, muški ekvivalent G točki je frenulum, tanka kožna opna ispod glavića u kojoj je koncentrirano mnoštvo vrlo osjetljivih živaca. No, dr. Niederberger savjetuje da se ne trebamo usredotočiti na traženje i stimuliranje ta dva područja, jer i žene i muškarci mogu savršeno uživati u seksu i ako ih nikada ne pronađu.

 

Može i bez ruku


Neki su ljudi sposobni mislima se dovesti do seksualnog vrhunca. Ako vam usredotočenost nije baš toliko snažna, pomoć u uzbuđivanju i svršavanju možete dobiti od pornića, od seksi fotografija, seksi tekstova, razgovora o seksu. Do orgazma bez upotrebe ruku mogu vas dovesti i mokri snovi – istraživanja pokazuju da je oko 80 posto muškaraca i oko 40 posto žena barem jednom u životu svršilo u snu.

 

Više orgazama, manje menstrualnih grčeva


Zašto gutati tablete kada menstrualne grčeve mogu ublažiti spolni odnos ili samozadovoljavanje? Mišićne i kemijske aktivnosti uključene u postizanje orgazma mogu doista sniziti razinu menstrualnih bolova, kaže Betty Dodson, a velika je vjerojatnost da i opuštenost nakon svršavanja pridonosi tome. U svakom slučaju, ne škodi probati.

 

Orgazmi mogu postati bolji s godinama


Teško je reći jesu li nam ljepši orgazmi iz naših dvadesetih ili iz četrdesetih godina, ali s godinama znamo sve više o vlastitom tijelu, opušteniji smo u seksu i s partnerom. „Mlado tijelo možda bolje odgovara na orgazam, ali s vremenom možemo bolje razumjeti i cijeniti ono što orgazmom dobivamo”, smatra Dodson.

 

Vrijeme potrebno da dođemo do orgazma ovisi o nizu faktora: razini uzbuđenja, razini stresa, umoru, odnosom s partnerom, ometanjima iz okoline... Znanstvenici su izračunali da je kod vaginalnog seksa od penetracije do ejakulacije muškarcima u prosjeku potrebno sedam minuta, rekao je dr. Niederberger. Okvir za žene nisu uspjeli postaviti, jer je ženski orgazam puno teže predvidjeti.

 
Užitak za sve


Neki se još uvijek pitaju zašto žene doživljavaju orgazam, s obzirom na to da nije presudan za reprodukciju. Američki znanstvenici otkrili su da je tijekom evolucije imao važnu ulogu u poticanju ovulacije, jer pokreće izlučivanje određenih hormona. Kada se razvila ciklička ovulacija, ta je uloga ženskog orgazma nestala, ali nije nestao i ženski orgazam. Pored toga, profesorica Elizabeth Lloyd s Indiana University smatra da, baš zbog užitka, ženski orgazam ima ulogu u selekciji partnera: žena bira partnera prema sposobnosti da je dovede do vrhunca, a to potiče njihovo čvršće povezivanje, što će ih činiti boljim parom i boljim roditeljima. No, i kod seksa kojem nije cilj reprodukcija jedino što može biti fer je da svi uživaju.

 

Orgazam za orgazmom


Možda se ne čini pravedno, ali neke žene dožive orgazam samo zato da bi mogle svršiti ponovo i ponovo... Ali seksualna stručnjakinja Betty Dodson misli da višestruki orgazmi često baš i nisu pravi orgazmi. Ona smatra da neke žene u višestruke orgazme ubrajaju i prirodnu refleksnu reakciju tijela koja se može pojaviti nakon orgazma, ali zapravo nije orgazam. Ne znamo je li Betty možda zavidna, no ono što je važno jest da i ti naknadni „udari” pružaju užitak, bez obzira na to kako ih zovemo.

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!