potrebno je samo malo truda

Nema tu puno filozofije - zbog ovih 5 navika nastaju masne naslage na trbuhu! Promijenite ih!

Lifestyle13.06.20, 10:13h

Nema tu puno filozofije - zbog ovih 5 navika nastaju masne naslage na trbuhu! Promijenite ih!
Prehrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka debljanja

 

Čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja bolesti srca ako na području trbuha imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, te promjene načina na koje tijelo koristi šećer i masnoće, piše Ordinacija.hr.   

 

Zašto "napadaju" trbuh?


1. ŽIVITE POD STRESOM


Možda vam zvu​či kao laž, ali stres uistinu uzrokuje debljanje. Sva ta anksioznost može stvoriti viška kortizola, hormona koji potiče organizam na "skladištenje" masnoće. Pokušajte uzeti pauzu od par minuta nakon sat vremena posla, usmjerite se na disanje i opuštanje tijela.

 

2. KRIVI ODABIR NAMIRNICA


Smanjite unos ugljikohidrata kako biste smanjili unos kalorija te šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Iz prehrane potpuno izbacite brzu i masnu hranu, a jedite više povrća, voća i hranu bogatu vlaknima. Prehrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka debljanja.

 

3. ALKOHOL


Sam po sebi, alkohol nema masnoća, no njegovom se apsorpcijom usporava metabolizam, što ga čini velikim neprijateljem osoba koje pokušavaju paziti na svoju liniju. Kako on usporava razgradnju masnoća, one se talože na području trbuha, barem su tako proces povezali znanstvenici.

 

4. MANJAK AKTIVNOSTI


Posljednjih su desetljeća ljudi sve manje aktivni pa se primjećuje p​o​rast broja pretilih osoba, uključujući i područje oko trbuha. 

 

Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravni trbušni mišić, tj. onaj koji sudjeluje u održavanju uspravnog stava i disanju, kako biste postigli rezultate, trebate poraditi na vašim "core" mišićima, odnosno skupini mišića oko područja trupa i zdjelice. Oni pružaju stabilizaciju i potporu našem tijelu, sastoje se od skupine trbušnih i leđnih mišića, i neophodni su za rotaciju tijela i gotovo sve pokrete trupa.

 

5. MENOPAUZA


Tijekom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Masne naslage oko struka žena koje su ušle u menopauzu jest odgovor tijela na pad hormona estrogena. U menopauzi se dogodi da se skladištenje masnih naslaga pomakne s bokova na područje struka. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!