evo kako se glasalo

PSBiH nije prihvatio inicijativu za smjenu Košarca, a što se tiče Ilića...

Front10.06.20, 15:10h

PSBiH nije prihvatio inicijativu za smjenu Košarca, a što se tiče Ilića...
Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

 

Od prisutnih 39 poslanika, „za“ njegovu smjenu glasalo je 13 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano.

 

Inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića dobila je opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, tako da će biti upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje.

 

Za Ilićevu smjenu glasalo je 16 posanika, 14 ih bilo protiv, a devet suzdržano.

 

Predstavnički dom je naime razmatrao zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

 

Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

 

Jedna od potpisnica inicijativa, poslanica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) je kazala da je ovakvo ponašanje ljudi koji su u vrhu izvršne vlasti potpuno nedopustivo u jeku pandemije i najžešćih mjera zaštite koje su propisane od strane kriznih štabova.

 

- Ono što je mene potpuno šokiralo je da poznati sarajevski ljekar slavi rođendan u restoranu, da mu prisustvuje član naučnog tima za borbu protiv širenje pandemije,  kao i državni ministar, a imali smo priliku da vidimo i video o proslavi Vaskrsa zamjenika ministra Siniše Ilića - navela je  ona.

 

Istaknula je kako smatra da predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti trebaju biti primjer ponašanja građanima.

 

- Ovakvim ponašanjem se šalje potpuno pogrešna poruka građanima, a to je da se političke elite mogu ponašati kako žele i da za njih zakoni ove zemlje ne vrijede - kazala je Marinković-Lepić.

 

Poslanik Damir Arnaut (Naša stranka) se osvrnuo na reakciju ministra Košarca nakon navedene proslave rođendana.

 

- Ne mogu da ne kažem da je to bila vjerovatno najodgovornija reakcija koju smo ikada vidjeli u BiH po pitanju kršenja nekog pravila. Bio sam izuzetno obradovan činjenicom da je Košarac odmah nakon tog događaja izjavio da je svjestan da je pogriješio, da je rekao da je spreman da prihvati punu političku odgovornost i da je jasno potcrtao ljudski dio zbog čega se zatekao na tom događaju.

 

- Ono što me jeste iznenadilo bila je reakcija Milorada Dodika, koja nije išla u pravcu tipične zaštite nekoga iz stranačkih struktura, već je bila izuzetno oštra i maltene najavila kraj političke karijere Košarca. Nemam nikakve sumnje da Dodik nije to uradio i rekao zbog toga što je bio konsterniran činjenicom da je Košarac kršio pravila kada su u pitanju mjere civilne zaštite. Siguran sam da je Dodik to rekao zbog toga što je Košarac prisustvovao jednoj lijepoj multietničkoj zabavi usred Sarajeva, i da nije bilo pandemije koronavirusa sve same pohvale bi se mogle reći o takvoj zabavi - naveo je Arnaut.

 

Međutim, dodao je on, nema nikakve sumnje da je, za razliku reakcije Košarca „koja je bila ljudska, iskrena, reakcija Dodika bila potpuno neiskrena i sve osim ljudska“.

 

 - Kada je politički dio u pitanju, vidimo da ovo neće proći u Predstavničkom domu, vjerovatno ovisno od toga kako se većina posloži, ali izgleda da SDA, SNSD i HDZ neće podržati smjenu Košarca. Mislim da je to neprihvatljivo i nemam nikakvih sumnja da iza toga stoji neka politička trgovina - kazao je Arnaut.

 

Poslanik Zukan Helez (SDP BiH) je kazao da ga najviše „boli to nekakvo političko licemjerstvo, dvolično ponašanje“.

 

- Od tog Staše Košarca sam slušao jako teške izjave o BiH, koje se graniče s mržnjom prema BiH. Onda odjednom s Bošnjacima, s dijelom sarajevskog bošnjačkog jet-seta u zagrljaju - naveo je Helez.

 

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) je kazao da „kako god se ovo danas završilo, ovo već sada rezultira time da u ovaj parlament uvodimo novu političku naviku, a to je da i u slučaju kada govorimo o ljudima, nismo apriori orijentisani da je sve kod nekoga negativno ili da je sve pozitivno“.

 

- U tom smislu se slažem s Damirom Arnautom kada je u pitanju reakcija Staše Košarca. Njoj je samo falilo još na kraju da kaže da podnosi neopozivu ostavku, što nije politička navika na ovim prostorima - naveo je Magazinović.

 

Kazao je da u konkretnom slučaju, kao što je opisano i u prijedlogu inicijative za smjenu, „to je nešto što je nedopustivo, nezrelo, neodgovorno i zaslužuje sankciju“.

 

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović je kazao da je ponašanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenika ministra civilnih poslova nešto što je nedopustivo.

 

Po njegovim riječima, to je direktno kršenje propisanih mjera, „to je nešto što je nanijelo ružnu sliku samim ministrima, Vijeću ministara BiH i to je nešto što treba sankcionirati“.

 

- Niko ovdje niti treba pokušati, niti može braniti takvo ponašanje, pogotovo kada se većina građana BiH striktno pridržavala tih mjera. Ono što možemo konstatovati, to je jedna direktna krivična, politička i moralna odgovornost. Očekivali smo, kao što su neki već i kazali, da će ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik ministra civilnih poslova podnijeti ostavku - naveo je Osmanović.

 

Dodao je da je ohrabrujuća izjava bila lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je rekao da će povući poteze, „i mi smo očekivali da se pokaže jedna principijelnost u takvom jednom stavu“.

 

- Naravno da nemamo nikakve trgovine, niti bilo kakvih dilova sa SNSD-om u pogledu imenovanja ili neimonovanja ministra sigurnosti. I dalje pozivamo SBB da predloži kandidata za ministra sigurnosti. Mi se, kao što vidite, uopšte ne žurimo sa tom inicijativom da se popuni to upražnjeno mjesto - naveo je, između ostalog, Osmanović.

 

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a Mirko Šarović je naveo da je za njega ova situacija „potpuno čista i jasna“.

 

- Potpuno je jasno da u vremenu vanrednog stanja ili vanredne situacije krivična odgovornost i politička odgovornost se sankcionišu mnogo strožije nego kada se radi se o vremenu bez pandemije - naveo je  Šarović.

 

Dodao je da su akteri jasno, nedvosmisleno i transparentno izjavili da su kršili pravila i propisa u vrijeme vanrednog stanja, odnosno vanredne situacije.

 

Po njegovim riječima, ovo nije nikakav sukob pozicije i opozicije, bilo kakav sukob predstavnika jednog ili drugog entiteta.

 

- Odgovornost je na onima koji su izglasali ovo Vijeće ministara  BiH - smatra Šarović.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!