Predsjedavajući VMBiH na sjednici Parlamenta

Tegeltija uvjerava: Sredstva za lokalne izbore će biti obezbijeđena

Front10.06.20, 12:54h

Tegeltija uvjerava: Sredstva za lokalne izbore će biti obezbijeđena
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da i dalje stoji na tom stanovištu, te da se se izbori, po njegovom mišljenju, moraju održati u ovoj godini

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da će sredstva za lokalne izbore u BiH, dio koji osigurava Vijeće ministara BiH, biti obezbijeđena ili kroz budžet ili posebnom odlukom.

 

Poslaničko pitanje u vezi sa osiguravanjem sredstava za provođenje lokalnih izbora postavila je poslanica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke.

 

Marinković-Lepić je također citirala predsjedavajućeg Tegeltiju, koji je ranije izjavio da „izbori mogu biti raspisani i sredstva obezbijeđena“.

 

Također je podsjetila na izjavu Tegeltije i „obećanja da Vijeće ministara ima mogućnost da donese potrebnu odluku, da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, apelujući istovremeno na CIK BiH da nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokalnih izbora, a da problem finansiranja ostavi Vijeću ministara BiH“.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da i dalje stoji na tom stanovištu, te da se se izbori, po njegovom mišljenju, moraju održati u ovoj godini.

 

- Sredstva za izbore, onaj dio koji osigurava Vijeće ministara BiH bit će obezbijeđena ili kroz budžet, što sam siguran da će biti, ili posebnom odlukom za šta postoji zakonski osnov da se donese - naveo je Tegeltija.

 

Dodao je da postoji pripremljena odluka koju je pripremio kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u slučaju da ne bude usvojen budžet institucija BiH u odgovarajućem trenutku.

 

- Naš plan je bio da se budžet do kraja maja uputi u proceduru. Na žalost, još nije upućen jer su u posljednjem trenutku došli zahtjevi prema Ministarstvu finansija BiH za izmjenu određenih budžetskih korisnika. Zbog toga je pomjereno usvajanje budžeta na Vijeću ministara BiH. Sljedeće sedmice, na sjednici Vijeća ministara bit će budžet institucija BiH za 2020. godinu. Unutar tog budžeta bit će planirana sredstva i za održavanje lokalnih izbora 2020. godine - kazao je Tegeltija.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!