EKONOMIČNO I NAJJEFTINIJE RJEŠENJE

Evo gdje odlaze 'respiratori iz malinjaka': Četiri bolnice otvaraju svoja vrata... A za šta će se koristiti?

Hronika09.06.20, 14:33h

Evo gdje odlaze 'respiratori iz malinjaka': Četiri bolnice otvaraju svoja vrata... A za šta će se koristiti?
Kao što je poznato, ranije je donesena odluka o raspodjeli ovih uređaja kliničkim centrima u FBiH, koja je zbog svih dešavanja u međuvremenu stavljena van snage,

 

 


Prvi kontigent od 80 respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila putem firme Srbrena malina trebali bi biti uskladišteni u četiri bolnice u FBiH, potvrdio je za Oslobođenje v.d. FUCZ Mustafa Kadribegović.


- Radi se o bolnicima SKB "Bijeli Brijeg" i "Safet Mujić u Mostaru, KCUS u Sarajevu i UKC Tuzla. U narednim danima iskomuniciraćemo sa ovim kliničkim centrima da se respiratori uskladište u njihovim prostorima, jer bi to bilo najekonomičnije. Osim toga, ovakvo rješenje ne bi zahtijevalo dodatna finansijska sredstva. Kao što je poznato, ranije je donesena odluka o raspodjeli ovih uređaja kliničkim centrima u FBiH, koja je zbog svih dešavanja u međuvremenu stavljena van snage, tako da bi i sa ovog aspekta ovakvo rješenje bilo ekonomično - kazao je Kadribegović.


Ovaj zaključak je dogovoren na današnjem sastanku FUCZ i predstavnika Agencije za kontrolu lijekova BiH. Naime, ranije je ova agencija provela inspekcijski nadzor u skladištu u kojem se nalaze respiratori i ustanovila je da ono ne odgovara ovoj namjeni.


- Iz Agencije nam je danas rečeno da se respiratori mogu skladištiti i kod veletrgovaca medicinskom opremom, kojih ima oko 100, ali za početak ćemo ipak pokušati da rješenje pronađemo u dogovoru sa ovim kliničkim centrima - dodao je Kadribegović.


Prema njegovim riječima, nakon što respiratori budu adekvatno uskladišteni, bit će provedena njihova verifikacija, odnosno bit će ispitano za koje namjene ih zdravstvene ustanove tačno mogu koristiti, koko bi se ustanovilo čime FBiH zapravo raspolaže.


Kadribegović nije želio komentarisati sudbinu preostalih 20 respiratora, koji su 27. maja dopremljeni na sarajevski aerodrom, kazavši da sve što zna o tim uređajima su informacije koje su objavljene u medijima. Napomenuo je kako ugovor sa dobavljačem nije raskinut, te da se čeka provođenje carinske procedure, kako bi ih FUCZ mogla preuzeti.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još