120 zaraženih

'Ti Balkanci su krivi za širenje zaraze': Nijemci bijesni zbog korona zabave, ali čini se da priča ima i drugu stranu...

Hronika08.06.20, 17:10h

'Ti Balkanci su krivi za širenje zaraze': Nijemci bijesni zbog korona zabave, ali čini se da priča ima i drugu stranu...
Romi iz Göttingena koji su slavili ramazanski Bajram i zbog toga okrivljeni za masivno širenje koronavirusa brane se od optužbi. Kažu da ih se pogrešno optužuje i da je krivac jedan Afrikanac

 


U zadnja dva tjedna se u Göttingenu koronavirusom zarazilo najmanje 120 ljudi, među kojima je i 39 djece školske dobi. Grad je zatvorio 13 škola i vrtića, gotovo 100 djece i adolescenata mora biti u karanteni, a u podzemnoj garaži Iduna centra, kompleksa koji se smatra žarištem zaraze, počela su testiranja, piše Deutsche Welle.

 

Glavni krivac za ovo, prenosi list Tagesspiegel, su romske obitelji smještene u kompleksu Iduna koje su slavile ramazanski Bajram. Iz gradske uprave su priopćili da je većina sudionika proslave porijeklom iz bivše Jugoslavije, odnosno s Kosova. Mnoge obitelji još uvijek čekaju na dokumente za boravak u Njemačkoj i njihov ostanak u toj zemlji nije osiguran, prenosi Tagesspiegel.

 

Međutim, te obitelji se bune protiv optužbi i tvrde da nikakve bajramske proslave nije bilo.

 

U petak je na Facebooku član jedne od tih romskih obitelji, koji nije htio otkriti svoje ime, napisao da nije bilo nikakvih privatnih proslava povodom Bajrama. Samo „nekoliko ljudi" se okupilo u obližnjoj džamiji, napisao je on i dodao da su se u džamiji poštovala sva pravila držanja odstojanja i druga higijenska pravila.

 

„Nutli pacijent" ne dolazi iz naše obitelji, nego iz obitelji druge nacionalnosti koja živi u Iduna centru i zato se „krivica ne treba prebacivati na nas", navodi on.

 

Podrška na Facebooku je došla i od predstavnika Mreže za borbu protiv diskriminacije Roma. Prema njihovim navodima također se nije održala nikakva proslava Bajrama. Takozvani nulti pacijent koji je zaražen koronom je čovjek koji nema veze s „velikim romskim obiteljima" kako se navodi u medijima, tvrdi Mreža.

 

On se nije držao pravila karantene i nekoliko puta je napustio zgradu, navodi se dalje. Ostali stanovnici, uključujući i romske obitelji, više puta su upozoravali vlasti da zaražena osoba ne poštuje karantenu, ali vlasti u početku nisu reagirale. Prema njihovim navodima, ta osoba dolazi iz Afrike.

 

"Identificiran je kao 'nulti pacijent' samo zbog naših upozorenja", kaže čovjek kojeg svi zovu "Jojo" i koji je ovih dana postao neka vrsta glasnogovornika romskih stanovnika Iduna centra.

 

"Grad nije odgovorio na upozorenja stanovnika da se on ne pridržava pravila karantene i sada za vlastiti neuspjeh krive stanovnike Iduna centra", žali se romska Mreža, a prenosi list Tagesspiegel. Ni u jednom trenutku nije bilo pokušaja pronalaženja rješenja zajedno s onima koji su pogođeni ovim događajem, dodaju.

 

Prema navodima iz Mreže, stanovnici kompleksa zgrada su svoj život sami organizirali tako da su oni koji su bili pozitivni na test živjeli u jednom stanu, a oni koji su zdravi u drugom stanu.

 

Reakcija iz AfD-a

 

Njemački političari su također reagirali na događanja u Göttingenu. Jens Kestner iz stranke Alternativa za Njemačku je komentirao u izjavi za medije i pri tome mu je bilo svejedno o kojoj se manjini radi: "Očigledno bezobrazno i ​​glupo ponašanje velikih arapskih obitelji."

 

Herbert Heuss iz Središnjeg vijeća za Rome i Sinte u Njemačkoj podsjetio je da se nije tako napadalo baptiste kod kojih je došlo do naglog širenja zaraze na bogoslužju ili Nijemce u Berlinu koji su nedavno na minimalnoj udaljenosti jedni od drugih bili u gumenim čamcima na rijeci Spree. "Sada napraviti žrtveno janje od Roma u Göttingenu je pogrešno i stigmatizira cijelu manjinu", navodi on za T-Online.

 

Na konferenciji za novinare u petak popodne iz uprave grada Göttingena su naglasili kako nema razloga za sumnju da su se zaista događale obiteljske proslave o kojima su izvijestile osobe s kojima su razgovarali. S obzirom na skučene životne uvjete u zgradi i mnogobrojnu djecu koja tamo žive, barem je teoretski moguće da je i bez velikih proslava došlo do velike zaraze među stanovnicima. Ipak, to se teško može provjeriti.

 

Trenutno se obavlja testiranje svih 605 stanovnika kompleksa zgrada. Testiranje je još uvijek dobrovoljno, a iz uprave navode da su svi do sada dobro surađivali. Ipak, radi sigurnosti, testiranje osigurava 30 policajaca, piše Deutsche Welle.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAUIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još