stvaranje najznačajnije i najbrojnije 'banke' sojeva

Nakon 25.000 testiranih uzoraka: Na KCUS-u završeno ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa (SARS-CoV-2)

Hronika08.06.20, 09:49h

Nakon 25.000 testiranih uzoraka: Na KCUS-u završeno ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa (SARS-CoV-2)
Završeno je ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa (SARS-CoV-2) dokazanog u uzorcima testiranim u KCUS

 


Od početka COVID-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratorije širom svijeta generišu podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumijevanju ovog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine. Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije, te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole.


U KCUS je do sada testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19, što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije „banke“ sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja, značajna za akademsku zajednicu BiH. S tim u vezi, u saradnji sa eminentnom Referalnom laboratorijom SZO  Charité  u Berlinu, na čelu sa  prof. Christian Drostenom urađeno je sekvenciranje prve grupe izolata SARS-CoV-2.


Time FBiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog virusa, predhodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija  KCUS.  


U narednim danima očekujemo njihov unos u međunarodnu bazu podataka (GISAID –www.gisaid.org), kako bi bile uporedive sa genomom virusom iz ostatka svijeta - saopšteno je sa KCUS-a


Ovo je revolucionarno za cijelu akademsku zajednicu u BiH, jer nas uvrštava u svjetsku bazu kompletnih genoma ovog virusa.  


Filogenetski podaci koji upoređuju genom naših izolata virusa sa drugim, omogućiti će molekularno-epidemiološko praćnje cirkulisanja virusa na ovom geografskom području, prisustvo endemskih sojeva, te import novih varijanti SARS-CoV-2.


O svim narednim dešavanjima na ovom polju, blagovremeno ćemo obavještavati širu akademsku zajednicu - navodi se u saopšrenju KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!