MARATONSKA SJEDNICA FEDERALNOG PARLAMENTA

Ništa od smjene premijera Novalića i Vlade FBiH: Koliko glasova je bilo za, koliko protiv, a koliko suzdržanih...?

Front02.06.20, 00:02h

Ništa od smjene premijera Novalića i Vlade FBiH: Koliko glasova je bilo za, koliko protiv, a koliko suzdržanih...?
Većina zastupnika bila je za ostavku Novalića i federalne vlade, a protiv i suzdržani su bili zastupnici SDA, HDZ-a, SD-a (Envera Bijedića), kao i nezavisni zastupnik Eldin Vrače

 

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je na današnjoj vanrednoj sjednici od premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH hitnu i neodložnu ostavku. Ovo je zaključak oko koga su se, u skladu sa Poslovnikom o radu PD Parlamenta FBiH, usaglasili predsjednici pet klubova te isti potpisali: 


Damir Mašić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Elzina Pirić (PDA), Amer Obradović (Nezavisni blok) i Sanela Prašović-Gadžo (SBB).


U nastavku sjednice predsjednik Kluba SDA Osman Ćatić odgovorio je da su Klubovi SDA i HDZ spremni da se izjašnjavaju, između ostalog, i o pozivima na ostavku i izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović potom je stavio na glasanje zaključak da se premijer Novalić i Vlada FBiH pozivaju na hitnu ostavku. 


Vodila se rasprava u kojoj je zastupnica Alma Kratina (DF) kazala da "imamo situaciju da imamo vrlo kvalitetne zaključke".


- Javnost od nas očekuje veliki broj zaključaka, a između ostalog i oni koji su došli ispred Komisije za sigurnost ovog Doma. Ovaj Parlament treba da se izjasni o svim zaključcima – poručila je Kratina.


Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) ovom prilikom istakla je kako se SDA nikad neće usaglasiti sa Našom strankom.


- Nikad se nećemo usaglasiti o odgovornosti Vlade FBiH. Nećemo se usaglasiti oko prirode zaključaka. To je legitimno, opravdano je da kolege iz SDA i HDZ stoje iza svoje Vlade – naglasila je Ćudić.


Zastupnik SDP-a Irfan Čengić kazao je da je Zaimović šef i da može prekinuti sjednicu.


- Nema potrebe da se svađamo ko je ovdje za, a ko protiv. Molim vas da ispoštujete barem zaključke Komisije za sigurnost jer u tom tijelu sjede predstavnici sedam stranaka i predloženo je 12 zaključaka. Red je da se to ispoštuje – poručio je Čengić.  


Predsjedavajući Zaimović potom je rekao da prvo na dnevni red stavlja zaključak pet klubova koji traže od premijera Novalića i Vlade FBiH da podnesu ostavke.


Pristupilo se glasanju, a rezultati su bili sljedeći: 40 zastupnika je bilo za ostavku, 29 bilo je protiv, a 10 suzdržanih. Dakle, više zastupnika bilo je za ostavku Novalića i federalne vlade, a protiv i suzdržani su bili zastupnici SDA, HDZ-a, SD-a (Envera Bijedića), kao i nezavisni zastupnik Eldin Vrače.


Također, odbijen je i prijedlog zaključka DF-a kojim se tražila ostavka rukovodstva Vlade FBiH (Novalić, Miličević i Drljača). Za ovaj zaključak je glasalo 36 zastupnika, dok su protiv bila 33 zastupnika, a šest suzdržanih.
  

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još