isprobajte ih

Sve što ćete ikad trebati znati o najboljim kiflicama: Slatke ili slane, odaberite sami

Auto & Dom01.06.20, 18:25h

Sve što ćete ikad trebati znati o najboljim kiflicama: Slatke ili slane, odaberite sami
U toplom mlijeku, sa dodatkom šećera, podići kvasac

 

Iskusne domaćice i ‘žmureći’ znaju da naprave kiflice, ali početnicama je bolje da se oslone na recept. Pripremanje kiflica je zgodan način da se ukućanima obezbijedi topao i ukusan obrok.


Sastojci:

 

600 g brašna
1/2 kockice kvasca
200 ml mlijeka
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
200 ml gustog jogurta
100 ml ulja


Priprema:

 

U toplom mlijeku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati pecivo, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamijesiti tijesto, uz dodavanje male količine brašna. Treba da se dobije tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto odmah prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti ga na dva jednaka dijela.

 

Prvu polovinu tijesta i razviti u veliki, tanki, krug. Debljina ne treba da bude veća od 2 mm. Krug isjeći najprije na četiri dijela, pa svaku četvrtinu isjeći na pet djelova. Znači, dobija se 20 trouglova, od kojih formirate kiflice. Možete ih filovati slanim ili slatkim filom, a veoma su ukusne i prazne. Ponoviti postupak sa drugom polovinom tijesta.

 

Kiflice poredati u pleh, preko pek papira i ostaviti pola sata da se tijesto ‘odmori’. Za to vrijeme rernu zagrijati na 180 stepeni. Narasle kiflice premazati mješavinom žumanceta i mlijeka i staviti da se peku.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!