Kadrija Kolić, pravni zastupnik Fahrudina Solaka

Čampara u Vladi tvrdi jedno, na TV-u drugo, a Salčin je školski primjer sukoba interesa... Aferu koriste da se međusobno lome...

Front06.05.20, 16:27h

Čampara u Vladi tvrdi jedno, na TV-u drugo, a Salčin je školski primjer sukoba interesa... Aferu koriste da se međusobno lome...
Prema Kolićevim riječima, nabavci respiratora posredstvom firme Srebrena malina prethodilo devet drugih ponuda, koje se nalaze u spisu, a koje su, kako kaže, sve bile nepovoljnije

 

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu sinoć su završili s pretresima sjedišta Federalne uprave civilne zaštite na Stupu, kao i prostorija firme Srebrena malina u Vogošći u sklopu predistražnih radnji Tužilaštva BiH u takozvanoj aferi "Respiratori".

 

Portparol SIPA-e Luka Miladinović kazao je da je izuzeta poslovna dokumentacija i podaci pohranjeni na računarima, te da će ova policijska agencija u zakonskom roku dostaviti Sudu BiH izvještaj sa prilozima.

 

Kadrija Kolić, pravni zastupnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, kazao je za Faktor da je sinoć oko 22 sata potpisao potvrdu o oduzetim predmetima, te da "nije izuzeto ništa novo".

 

- To je ona dokumentacija, koju im je Solak već dao - kazao je Kolić, te dodao da sad slijedi otvaranje dokumentacije koju je izuzelo Tužilaštvo.

 

On je još jednom podsjetio da Solak u ovom predmetu nema status osumnjičenog, kao i da Tužilaštvo još nije donijelo naredbu o sprovođenju istrage.

 

Dokumentacija i nabavka

 

Kolić je, podsjećamo jučer, kazao kako "nema tog tužilaštva koje u ovom predmetu može podići optužnicu".

 

Kako je pojasnio za Faktor, on takav stav zasniva na osnovu dokumentacije koja je pratila ovaj slučaj, odnosno na osnovu odluka koje su donijeli nadležni.

 

- To je jedini mogući način na koji se moglo nabaviti, a što javna nabavka nije završena, to je posebna priča. To je obligaciono-pravni odnos i to su činjenice koje će se utvrđivati. Međutim, tu nema namjere, nema krivičnog djela - kaže Kolić.

 

Dodaje da je nabavci respiratora posredstvom firme Srebrena malina prethodilo devet drugih ponuda, koje se nalaze u spisu, a koje su, kako kaže, sve bile nepovoljnije.

 

- Pričaju se gluposti i populističke priče. Onaj Salčin (Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, op. a.) je njima na Vladi na zvaničnim sastancima tvrdio jedno kako da se nabavi: "Proglasite stanje nesreće i onda možete neposrednom pogodbom". Imam transkript, imam sve, zato ja i tvrdim kad kažem da nema tužilaštva koje može podići optužnicu jer nema tužilaštva koje može podići optužnicu bez dokaza, tužilaštvo ne diže optužnicu napamet - izričit je Kolić.

 

Salčin je sinoć tokom gostovanja na Federalnoj televiziji kazao kako su "iz Agencije na proširenom sastanku u Vladi FBiH iznijeli jasan stav u kojim situacijama se može koristiti pregovarački postupak bez objave obavještenja ili izuzeće od zakona".

 

- Jasno član 10, stav 1, tačka b kaže: "Ukoliko je ugrožena sigurnost građana možete koristiti, reagovati u roku od sat-dva ili najviše par sati kada morate reagovati. To je naprimjer situacija kada smo imali poplave ili snijeg, i naravno da to nije ova situacija. Zato sam ja rekao, prema informacijama koje ja imam iz medija, a ne činjenica, jer još nismo dobili od FUCZ-a izjašnjenje, ključno je da se zna da je ova odluka u preambuli nezakonita. Nije bilo osnova da se ova nabavka izuzima od zakona o javnim nabavkama već da se provede zakonit postupak, pregovarački postupak bez objave obavještenja, koji je znatno transparentniji jer je bilo prostora - rekao je sinoć Salčin.

 

Kolić je danas kazao kako "ne može da shvati da čovjek sinoć dođe i onako priča".

 

- Ono o čemu on priča je stanje elementarne nepogode, koje traje sat, dva, tri, četiri, pet, a ovo je stanje nesreće gdje se suspenduje taj postupak. Ja imam već s tom agencijom praksu u svojoj kancelariji gdje je Kantonalni sud potvrdio da nisu u pravu kad tumače tu odredbu kad se može koristiti pregovarački postupak, znači u situacijama kad nije stanje nesreće. Mi, međutim, sad imamo stanje nesreće i sad neko pametuje i kaže trebao je javno oglašavanje i provest proceduru, ta procedura može da traje do pet mjeseci, da bi se zaključio ugovor po toj njihovoj logici kako pričaju. Međutim, imam stenogram gdje on potpuno suprotno govori i nije mi jasan ni Aljoša, (Čampara, ministar FMUP-a, op. a.) gdje Aljoša također na sastancima tvrdi suprotno, čak je najenergičniji u tome i sad izađe javno i priča potpuno drugu priču - kaže Kolić.

 

Dodaje da "očito sad oni koriste ovu aferu respiratori da se sad međusobno lome, da podmeću jedni drugima, što može da ima za posljedicu ugrožavanje ljudskih života".

 

- Pa kažu niko nije iskazao potrebu za respiratore - imam dokument gdje Zavod za javno zdravstvo traži 300 respiratora da se kupe odmah. Oni ovom medijskom kampanjom nisu dozvolili da iko stručan valorizira da li ti respiratori valjaju, da li su to ti koji su naručeni, to se na osnovu natpisa na kartonskoj ambalaži ne može uraditi. Do te mjere je ušla politika da su baš sad doveli u tu situaciju Civilnu zaštitu. Oni su krenuli da utvrde, da referentna kuća utvrdi jesu li to ti respiratori koji su došli i oni su ih u tome spriječili i šta sad ima Solak s tim - kaže advokat Kolić.

 

Ostatak teksta čitajte na Faktoru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


 


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još