Nakon istraživanja na 12.000 ljudi

Važna vijest: Naučnici otkrili da li lijekovi za visoki pritisak povećavaju rizik od Covida-19

Lifestyle02.05.20, 13:09h

Važna vijest: Naučnici otkrili da li lijekovi za visoki pritisak povećavaju rizik od Covida-19
Naučnici su pokušali naći eventualnu korelaciju između uzimanja lijekova za krvni tlak i zaraze koronavirisom, ali na temelju liječničkih kartona na hiljade pacijenata nisu uočili nikakvu povezanost

 

 

Lijekovi za povišeni krvni pritisak ne povećavaju rizik od Covida-19 ili razvoja teških oblika te bolesti uzrokovane novim koronavirusom, zaključci su tri studije objavljene u časopisu New England Journal of Medicine, javlja Hina a prenose mediji.

 

Zaključci istraživanja trebali bi umiriti milione ljudi širom svijeta koji redovno konzumiraju lijekove za povišeni krvni pritisak.

 

Predmet istraživanja su bile dvije skupine lijekova koje također koriste i dijabetičari, lijekovima čiji naziv općenito završava na 'pril' - kao što su lisinopril, i istali lijekovi poput valsartana i losartana.

 

U štetnost tih lijekova, vezano uz Covid-19, rodila se sumnja nakon studija na životinjama koje su pokazale da postoji rizik da molekule u tijelu povećaju količinu proteina ACE2 koji kod čovjeka služe kao ulazna vrata za novi koronavirus.

 

Naučnici su pokušali naći eventualnu korelaciju između uzimanja lijekova za krvni tlak i zaraze koronavirisom, ali na temelju liječničkih kartona na hiljade pacijenata nisu uočili nikakvu povezanost.

 

"Nismo pronašli nikakvu razliku između onih koji koriste te lijekove i ostalih ljudi", kazao je Harmony Reynolds s medicinskog fakulteta u New Yorku koji je proveo istraživanje na 12.000 osoba.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!