JE LI PREKRŠEN ZAKON ILI NE

Oglasila se Agencija za javne nabavke: Reagirali smo odmah... Koje firme su se prijavile za održavanje respiratora?

Hronika01.05.20, 16:56h

Oglasila se Agencija za javne nabavke: Reagirali smo odmah... Koje firme su se prijavile za održavanje respiratora?
Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave - navodi se u saopštenju koje postpisuje Đenan Salčin, v.d. direkora Agencije za javne nabavke BiH

 

 

U namjeri preventivnog djelovanja na spriječavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema  mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula jos jedan monitoring (praćenje postupka javne nabavke) povezan  sa nabavom respiratora.


Naime, juče su u medijima izašle informacije o firmama koja će vršiti instalaciju i održavanje respiratora, na šta smo odmah reagirali s dopisom (koji vam dostavljamo u prilogu), sa traženjem detaljnog pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora. Također obratili smo se i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutom nabavci.


Dalje, navodimo da Agencija kontinuirano radi na praćenju postupaka javnih nabavki, a u uslovima pandemije koronavirusa i pojačano praćenje postupaka, posebice pregovaračkih postupaka bez objave obaviještenja na temelju hitnosti. Naglašavamo da je pregledano preko 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana.


Još jednom pozivamo sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da iste prijave Agenciji za javne nabavke BiH na e-mail: [email protected], jer takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja.


Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave - navodi se u saopštenju koje postpisuje Đenan Salčin, v.d. direkora Agencije za javne nabavke BiH.  

 

agencija-javne-nabavke-dopis-1
agencija-javne-nabavke-dopis-2

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još