Vlada danas usvaja naredbu

Pooštravaju se kazne zbog povećanja broja oboljelih: 'Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja'

Front30.04.20, 11:53h

Pooštravaju se kazne zbog povećanja broja oboljelih: 'Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja'
Neodgovornost pojedinaca može poništiti sve ovo dobro što smo do sada postigli, upozorio je Višković

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je broj novozaraženih koronavirusom u tom bh. entitetu posljednjih dana zabrinjavajući i upozoravajući te najavljuje da će danas Vlada usvojiti uredbu sa zakonskom snagom na osnove koje će i komunalna policija i inspektori i pripadnici MUP-a moći kažnjavati neodgovorne građane koji krše mjere, koje se odnose na nošenje zaštitne opreme, nepoštivanja karantina, okupljanja i drugog.

 

Ako neodgovorni pojedinci nastave da krše mjere, nadležni će vjerovatno, kako kaže, biti prinuđeni preduzimati represivnije mjere.

 

- Ne bih volio da do toga dođe, ali cijeneći epidemiološku situaciju, možda ćemo biti prinuđeni. Mi smo ovih dana relaksirali neke mjere, a i tada smo rekli da ćemo pratiti epidemiološku situaciju. Ne bih volio da dođemo u situaciju da moramo vraćati ili pooštravati mjere. Neodgovornost pojedinaca može poništiti sve ovo dobro što smo do sada postigli - upozorio je Višković.

 

Neodgovornog ponašanja je, očito, bilo tokom vaskršnjih praznika.

 

- Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelovali na građane da poštuju mjere - rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci, navodeći da je očito bilo "opuštenijeg ponašanja".

 

S obzirom na to da dolaze prvomajski praznici i Đurđevdan, Višković je rekao kako da je ključno da građani poštuju mjere, s ciljem suzbinjanja širenja virusa korona.

 

- Institucije, krizni štab i Vlada propisali su sve mjere, nabavili opremu za zdravstveni sistem, organizovali karantine. Ključno je kako će građani poštovati mjere, ne radi institucija, nego radi vlastitog zdravlja i zdravlja naših porodica – rekao je on.

 

Podsjetio je da je Štab donio zaključak o zabrani kretanja i to od 1., 2. i 3. maja od 12 sati do pet sati.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još